×

Як зберегти продукти в холодильнику якнайдовше за відсутності електроенергії

Останнім часом через ворожі атаки на критичну інфраструктуру України у нас почали застосовувати відключення електроенергії. Це
призводить до неможливості користування звичною побутовою технікою, зокрема холодильником. Чи можливо в такому випадку зберегти охолоджені/заморожені продукти безпечними для вживання? Ось що з цього приводу повідомили в Центрі громадського здоров’я України.

По-перше, щоб харчі не зіпсувалися в разі вимкнення електроенергії, температура в холодильнику ще за його включення має бути не
вищою за 4°С, у морозильній камері – не вище за 0°С.

По-друге, якщо продукти доведеться виймати, краще мати під рукою придбаний заздалегідь сухий або блоковий лід. У крайньому разі
заморозьте воду в контейнерах, щоб зберігати харчі за температури, що не перевищує 4°С.

По-третє, не відчиняйте зайвий раз дверцята
холодильника/морозильної камери, якщо електроенергія вже вимкнена. Так продукти тривалий час залишатимуться в нормі: до чотирьох годин у холодильнику, до 48 у повній морозилці та до 24 у заповненій наполовину. Якщо електроенергії немає понад чотири години, до харчів у холодильну камеру слід помістити лід.

Ніколи не куштуйте продукти, якщо маєте сумнів щодо їх безпечності, краще викиньте. Не користуйтеся харчами, які швидко псуються
(риба, м’ясо, нарізані овочі, фрукти, молокопродукти, їх залишки, яйця), якщо вони були в холодильнику без електроенергії, джерела холоду чотири й більше годин. Незвичний запах, колір
та текстура теж мають застерегти вас від вживання такої їжі.

Слідкуйте за температурою продуктів, які зберігаєте з додатковим джерелом холоду. Якщо вона вища за 4°С (це легко перевірити за
вбудованим у техніку термометром), харчі можна викинути. Заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С і нижче, готувати або заморожувати повторно безпечно.