×

Яке лікування можуть отримати пацієнти з туберкульозом безоплатно

Під час війни зростає ризик захворіти на інфекційні захворювання: перебування в тісних чи погано вентильованих приміщеннях, обмежений доступ до медичної допомоги або протягом певного часу повна його відсутність можуть сприяти їхньому поширенню, у т.ч. такого небезпечного як туберкульоз.

Це – інфекційне захворювання, викликане мікобактерією туберкульозу. За умови ранньої діагностики та вчасно розпочатого лікування людина може швидко відновитися і повернутися до звичного життя.

В Україні пацієнт, хворий на туберкульоз, може безоплатно отримувати медичну допомогу в стаціонарі, амбулаторно та/або під наглядом сімейного лікаря. 

Якщо відчуваєте втому, слабкість, різке зниження ваги без видимих причин, нічну пітливість, підвищується температура до 37-38°С, необхідно звернутися до лікаря первинної медичної допомоги (сімейний/терапевт/педіатр). Він проведе огляд та, за потреби, направить на необхідну діагностику і консультування до відповідного спеціаліста (фтизіатра). У разі підтвердження діагнозу «туберкульоз» лікар-фтизіатр зможе призначити спеціалізоване лікування.

Нагадуємо, що під час воєнного стану, якщо ви змінили місце проживання та не маєте звʼязку з вашим сімейним лікарем, можна звернутися до будь-якого лікаря первинної медичної допомоги, укладати нову декларацію не потрібно.

Проведення діагностики, постановка діагнозу «туберкульоз» відбувається в межах пакета медичних послуг «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування, реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах» у медзакладі, що уклав договір з НСЗУ за відповідним напрямом та має в штаті лікаря-фтизіатра. 

Підставою до надання послуги є направлення лікаря ПМД або лікуючого лікаря, також можливе самозвернення.

Адресу найближчого закладу можна дізнатись за телефоном контакт-центру НСЗУ – 16-77.

У рамках пакета послуг пацієнт має право на безоплатну діагностику, лікування, спостереження, всі необхідні супутні лабораторні та інструментальні дослідження, швидкі тести на ВІЛ, гепатити та вагітність, медикаментозне забезпечення, знеболення, допомогу мультидисциплінарної команди, виявлення та лікування супутніх захворювань, харчування у стаціонарі тощо.

Завдяки тому, що у 2021 році в Програмі медичних гарантій з’явився новий пакет «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», пацієнти, які не виділяють мікобактерії туберкульозу, можуть спостерігатись та перебувати під контролем лікаря первинної допомоги амбулаторно, за місцем перебування.

У рамках цієї допомоги сімейний лікар:

– забезпечує моніторинг та спостереження за станом пацієнта, забір матеріалів для проведення біологічних досліджень та передачу їх в лабораторію;

– взаємодіє з фтизіатром та іншими фахівцями для лікування пацієнта, контролює прийом протитуберкульозних препаратів;

– направляє пацієнта на необхідні лабораторні та інструментальні методи дослідження;

– забезпечує пацієнта протитуберкульозними препаратами, що отримує від фтизіопульмонологічних медичних центрів.

Закликаємо уважно ставитись до свого самопочуття та звертатись до сімейного лікаря у разі погіршення стану, не займаючись самолікуванням.

У разі встановлення діагнозу лікування важливо розпочинати якнайшвидше та не призупиняти його, інакше лікування триватиме значно довше і проходитиме важче.

Бережіть себе та своїх близьких!

З повагою пресслужба Міністерства охорони здоров’я