×

Історичний фронт: 180 років тому на Полтавщині народився автор духовного гімну України

180 років тому, 22 березня у селі Гриньки на Полтавщині народився Микола Лисенко (1842-1912). Про це повідомляється в телеграм-каналі міністра культури Олександра Ткаченка.

Микола Лисенко – композитор, педагог, хоровий диригент, етнограф, громадський діяч. До найвідоміших творів належать музика гімнів «Молитва за Україну»

та «Вічний революціонер», котрі виконував хор Кирила Стеценка під час Свята Злуки між УНР і ЗУНР, опери «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка» та інші. Лисенко створив численні аранжування народної музики для голосу й фортепіано, для хору, написав значну кількість творів на слова Тараса Шевченка.

«Музика Миколи Лисенка ще не раз звучатиме у нашій вільній Україні. А ми у непростий час народної війни з російськими загарбниками за незалежність продовжимо молитися за нашу Україну, як заповідав Микола Віталійович», – кажуть у міністерстві культури і інформаційної політики.

Полтавський офіс Інституту нацпам’яті (за матеріалами офіційного сайту УІНП та телеграм-каналу міністра культури і інформаційної політики)