×

«Калинове гроно» дозріло на Полтавщині і для дітей

У центральній міській бібліотеці Полтави відбулася презентація п’ятого тому збірки «Калинове гроно». Даний том  – антологія творів полтавських літераторів ХХ-початку ХХІ століть для дітей.  Це унікальне видання, адже нічого подібного полтавська література досі не знала.

Бібліотекар Ірина Бабаєва.

Так,  у нас, на Полтавщині,  багато чудових  письменників, які писали і пишуть для дітей, багато чудових дитячих книжок вийшло з-під їхнього пера, однак завдяки зусиллям Полтавської спілки літераторів їх вперше вдалося зібрати разом під одним  «книжковим дахом». Це і доброї пам’яті Пилип Бабанський,  Володимир Дугар, Микола Костенко, Іван Моцар, Олексій Неживий, Володимир Тарасенко, і нині працюючі на творчій ниві – Михайло Любивий, Валентин Посухов, Володимир Слєпцов, Віталій Скобельський, Володимир Колодій, Валентин Мелешко, Віктор Сердюк, Олександр Черкаський, Андрій Шуть. Неспроста тут лише чоловічі імена, адже антологія, хоч як тепер це не модно,  розділена за гендерною ознакою на дві частини – «Чоловічий погляд» і «Жіночий погляд». Оскільки, виявляється, і до творів для дітей у цих «поглядів» ставлення дещо різне: жіноча поезія і проза лагідніша і милозвучніша, чоловічі ж твори переважно сатиричні. Як зазначали і самі літератори, жіночі твори можна читати дітям замість колискової, чоловіки ж здебільшого пишуть про те, як… не треба робити!

Що ж до «Жіночого погляду», то його у збірці репрезентують одна із найвідоміших дитячих письменниць Оксана Іваненко (до речі, донька засновника і першого редактора «Полтавського вісника» Дмитра Іваненка), а також – Раїса Артеменко, Неля Горобець, Тетяна Ваценко, Надія Гринь, Вікторія Демченко, Наталія Дорогавцева, Світлана Дорошенко, Людмила Дякунова, Вероніка Канто, Тетяна Кльока, Оксана Кравченко, Сніжана Любива, Валентина Нездойминога, Людмила Новохатько, Людмила Омеляненко, Любов Сябро, Лідія Решетняк та Антоніна Торлюн.

Голова Полтавської спілки літераторів Михайло Любивий і в.о. директора видавництва “Полтавський літератор” Ігор Кононов.

«Книга – відбиток нашого життя і різних проміжках часу, вона потрібна всім: і старим, і молодим, і людям діла, і навіть тим, котрі нічого не роблять; дітям – так само. Річ тут лише в доборі книжок. Отож ми цілком згодні з тими полтавцями, котрі вважають, що читати потрібно вибрані, передовсім за віком, книжки дітям шкідливіше, ніж не читати зовсім», пише у передньому слові упорядник видання голова Полтавської спілки літераторів Михайло Любивий. 

Він же й презентував  нову збірку учасникам заходу, серед яких були  і дорослі шанувальники літературного слова, і що найприкмітніше – самі діти зі шкіл, які обслуговує бібліотека. І, звісно, дехто з авторів «Калинового грона». Тож свої твори присутнім читали Михайло Любивий, Валентина Нездойминога, Валентин Посухов, Віталій Скобельський. Інших «озвучувала» бібліотекар Ірина Бабаєва.

Дитяча збірка «Калинового грона» вийшла друком  у видавництві «Полтавський літератор» за рахунок обласного бюджету у рамках програми підтримки суспільно-значимих видань. На жаль, тираж видання невеликий, але є надія, що воно потрапить в усі шкільні і дитячі бібліотеки  Полтавщини.

Письменники Іван Нечитайло і Валентин Посухов пишуть і для дітей.