×

ХТО МОЖЕ ПОСВІДЧУВАТИ ДОВІРЕНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ

Існують процеси, які, незважаючи на складний для країни час, неможливо перервати чи постави «на паузу». Зокрема, до таких галузей належить нотаріальна діяльність. Тому сьогодні – про посвідчення довіреностей військовослужбовцям.
Варто зауважити, що, як і раніше, довіреності посвідчуються державними нотаріусами або тими, які займаються приватною нотаріальною діяльністю. Які нотаріуси не припинили працювати навіть під час повномасштабної війни, можна дізнатися, скориставшись посиланням: https://notar.npu.ua/.

Тоді як у сільських населених пунктах довіреності можуть посвідчуватись уповноваженими на це посадовими особами органів місцевого самоврядування.

До нотаріально посвідчених довіреностей прирівнюються:
– довіреності військовослужбовців або інших осіб, які перебувають на лікуванні в госпіталях, санаторіях та інших військово-лікувальних закладах, посвідчені начальниками цих закладів, їх заступниками з медичної частини, старшими або черговими лікарями;
– довіреності військовослужбовців, а в пунктах дислокації військової частини, з’єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріуса чи посадових осіб органів місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії, також довіреності працівників, членів їх сімей і членів сімей військовослужбовців, посвідчені командирами (начальниками) цих частин, з’єднань, установ або військово-навчальних закладів.

Разом з тим, в умовах воєнного стану довіреності військовослужбовців Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, а також працівників правоохоронних (спеціальних) органів, органів цивільного захисту, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії іноземної держави, можуть посвідчуватися командиром (начальником) цих формувань (органів) або іншою уповноваженою таким командиром (начальником) особою з подальшим надсиланням таких довіреностей через Генеральний штаб Збройних Сил, Міністерство оборони, відповідний правоохоронний (спеціальний) або інший орган до Міністерства юстиції або його територіального органу для забезпечення їх реєстрації нотаріусами в Єдиному реєстрі довіреностей.

При цьому, командири (начальники) формувань (органів) та інші уповноважені особи не можуть посвідчувати довіреності на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами.