×

Хумус: ТОП-5 рецептів приготування з фото

Сьогодні  розповімо тобі, як готується хумус. Рецепт приготування з фото допоможе тобі правильно зробити і прикрасити цю популярну східну страву.

Взагалі деякі господині не знають, що таке хумус, як він правильно готується та подається. Насправді за цією екзотичною і таємничою східною назвою приховується паста, приготовлена з нуту, тобто найтвердішого виду гороху, який особливо популярний на Близькому Сході.

Крім власне нуту, до складу хумуса входить кунжутна паста тахині (якщо такої немає, то її заміну можна виготовити вдома самостійно з насіння кунжуту), оливкова олія, сік лимона, часник і улюблені спеції.

Основну складність у приготуванні хумуса представляє правильна обробка нуту – його слід заздалегідь замочити, а потім довго варити. На цьому всі складнощі закінчуються. У тебе вийде чудовий хумус, якщо ти будеш слідувати рецепту приготування, а фото допоможуть тобі все зробити правильно.

Май на увазі, що готовий хумус можна зберігати в холодильнику недовго – не більше 2-3 днів.

Хумус: рецепт приготування з фото – із запеченим буряком і сочевицею

Хумус рецепт приготування з фото
Хумус рецепт приготовления с фото © Depositphotos

Інгредієнти:

  • 100 г гороху нут,
  • 100 г червоної сочевиці,
  • 300 г буряка,
  • 2 зубки часнику,
  • 3 ст. ложки тахині,
  • 1 ст. ложка оливкової олії,
  • 1 ст. ложка кунжуту,
  • паприка за смаком,
  • мелений чилі за смаком,
  • сіль за смаком.

Приготування:

Нут слід заздалегідь замочити на ніч. Потім промий його і відвари до готовності 2 години. За 20 хвилин до закінчення варіння посоли воду і додай сочевицю. Воду зціди, але не поспішай виливати.

Буряк помий і змасти оливковою олією. Загорни буряк у фольгу і запечи в розігрітій до 180°С духовці приблизно 1 годину. Потім остуди і почисти. Часник пропусти через часничницю і обсмаж у розігрітій оливковій олії.

З’єднай всі інгредієнти і збий блендером до однорідної маси. Якщо хумус вийшов дуже густим за консистенцією, розбав його нутовим відваром і знову збий.

Хумус: класичний рецепт приготування з фото

Хумус рецепт приготування з фото
Хумус рецепт приготовления с фото © Depositphotos

Інгредієнти:

  • 300 г нуту,
  • 2 зубки часнику,
  • 100 г кунжуту,
  • 0,5 ч. ложки зіри,
  • 0,5 ч. ложки паприки,
  • 100 г лимонного соку,
  • 1 ст. ложка оливкової олії,
  • сіль за смаком.

Приготування:

Нут замочи у великій кількості води на ніч. Потім гарненько промий. При бажанні очисти нут від лушпиння. Відвари нут у несолоній воді до готовності приблизно 2 години. Наприкінці варіння посоли. Відвар злий в окрему посудину.

Обсуши зіру на сухій розжареній сковороді 3 хвилини до появи характерного горіхового запаху. Подрібни зіру в кавомолці. На тій же сковороді трохи обсмаж кунжут до золотистого кольору. Кунжут остуди і також подрібни в кавомолці.

Кунжут, часник, оливкову олію і сіль подрібни блендером до однорідності. Поступово частинами додавай у масу нут і відвар і пюрируй у блендері до однорідної консистенції. За смаком додай сік лимона, спеції та сіль.

Готовий хумус виклади в піалу, в центрі зроби поглиблення, полий оливковою олією і посип паприкою.

Хумус: рецепт приготування з фото – з чим подавати хумус

Хумус рецепт приготування з фото
Хумус рецепт приготовления с фото © Depositphotos

Ти можеш прикрасити хумус, насипавши всередину поглиблення цілі горошини відвареного нуту, подрібнені овочі: помідор, огірок, болгарський перець, моркву, цибулю, зелень, насіння кунжуту та улюблені спеції. З хлібних виробів в якості доповнення до хумусу чудово підійдуть білий хліб, житні хлібці, лаваш, пита або крекери.

Хумус: рецепт приготування з фото – бутерброди

Хумус рецепт приготування з фото
Хумус рецепт приготовления с фото © Depositphotos

Хумус – також чудова закуска, якщо намазати його на бутерброди. Спробуй такий варіант: тонко нарізаний білий хліб зі спеціями намазати хумусом, а зверху викласти оливки, начинені сиром фета.

Хумус: рецепт приготування з фото – з медом та горіхами

Хумус рецепт приготування з фото
Хумус рецепт приготовления с фото © Depositphotos

Ти можеш поекспериментувати і спробувати приготувати хумус із пікантним оригінальним смаком, а саме, додавши до початкового рецепту мед та волоські горіхи. У цьому випадку кількість гострих спецій, кунжуту і солі слід зменшити, а готовий хумус прикрасити підсушеними волоськими горіхами і полити медом, змішаним із лимонним соком