×

Команда «Рідне місто» блокує роботу експертної комісії програми «Бюджету часті»

У цьому році міська програма партиципаторного бюджетування «Бюджету участі» переживає скрутні часи. За можливість полтавців брати участь в управлінні містом та самостійно вирішувати, що саме потрібно Полтаві, точиться запекла боротьба. Нинішня влада відверто не бажає виконувати проекти громади та всіма силами намагається знівелювати основну ідею програми, перетворивши її на «іграшку» в руках можновладців. Так, заступник міського голови з питань ЖКГ з команди Олександра Удовіченка «Рідне місто» Олексій Чепурко відмовився розглядати ініціативи громади та виносити по них експертне рішення, поставивши під загрозу вчасну реалізацію цьогорічної програми.

24 вересня у приміщенні КО «Інститут розвитку міста» Полтавської міської ради відбулося перше засідання експертної комісії. До її складу увійшли представники різноманітних управлінь, зокрема управління культури, ЖКГ, у справах сім’ї, молоді та спорту, освіти, адміністративних послуг, охорони здоров’я, з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами, а також представника підприємства електромереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло». Спільними зусиллями присутні вирішували питання щодо підпорядкування управлінням кожного конкретного проекту та визначали імовірного замовника.

Але, на думку Олексія Чепурка, лише міська влада має виняткове право вирішувати, що саме потрібно Полтаві та полтавцям. За його переконаннями, чиновники уповноважені на власний розсуд витрачати кошти з міського бюджету, а бажання громади взагалі враховувати не варто. Такі зауваження щодо «Бюджету участі» він відкрито висловив на останньому засідання робочої групи, тим самим відверто заявивши про своє ставлення до думок містян та їхніх нагальних потреб.

На саме ж засідання експертної комісії представник управління ЖКГ заступник начальника управління з команди Олександра Удовіченка «Рідне місто» Віталій Худолій з’явився зі значним запізненням та відразу безпідставно звинуватив модераторів зустрічі у відсутності запрошення. Також він не брав активної участі в обговоренні. Отримавши перелік проектів, Віталій Худолій навіть попередньо не ознайомився з ними та не виказав жодних заперечень щодо підпорядкованих управлінню ЖКГ ініціатив.

Проте майже одразу після завершення зустрічі, переглянувши проекти «Бюджету участі» разом із Олексієм Чепурком, повернув до робочої групи 34 з них, які категорично відмовився перевіряти.

За словами голови робочої групи «Бюджету участі» Олександра Глазова, такі порушення експертної процедури – умисне перешкоджання реалізації міської програми:

– На останньому засіданні робочої групи Олексій Чепурко заявив, що хоче, аби профілізація проектів проходила за участі представників усіх управлінь та носила колективний характер. Він неодноразово зазначав, що повністю підтримує діяльність експертної комісії та самостійно направив туди свого представника Віталія Худолія. І тепер, коли його думка врахована, він починає створювати перешкоди для роботи комісії. Прикро, що керівництво управління ЖКГ не розуміє своїх посадових обов’язків та принципово відмовляється брати проекти, що стосуються їхньої безпосередньої відповідальності та які в минулому успішно реалізовувалися цим управлінням.