×

Команда «Рідного міста» діє! Але за скільки?

Пригадуєте, був у нас один державний муж, який повсякчас нагадував українцям «ні треба скігліті». Мовляв, бери лопату, хапай побільше, кидай подалі і житимеш, як вареник у сметані. Щоправда, чолов’яга той потім р у кудись забіг, але й тоді, і тепер людям нашим добре зрозуміло: чесною працею у цій країні багато не заробиш. На хліб би вистачило… Інша річ – чиновники! Хоча ця братія до чесної праці інколи жодного стосунку і не має, зате, як кажуть у народі, гроші гребе лопатою…

Скільки вже писано-переписано про захмарні зарплати полтавських чиновників, а їм хоч би хни! Досі ніхто від зарплати не відмовився і в якийсь благодійний фонд хоча б частину її не перераховує, навпаки, ще й матеріальну допомогу в декого вистачає нахабства просити. Тож для початку зазирнемо в декларації владних діячів «Рідного міста». І хоч кажуть, що рахувати чужі гроші гріх, але не в цій ситуації, адже зарплата чиновника – це, власне, наші з вами гроші і є. Бо якраз за наші податки вся ця братія й існує. Тож і порахуймо.

Отже, як бачимо, беззаперечними «зарплатними» лідерами тут залишаються два заступники міського голови – Олексій Чепурко і Тетяна Юрченко. На двох вони заробили за рік мільйон гривень із гаком! Це при тому, що будівництво, приміром, котельні для мешканців дев’яти житлових будинків у селищі Новобудова вартує 1,5 млн грн, але і їх депутати «зжали» на останній сесії міськради. Видать, комусь не вистачає на зарплату. Зате розщедрилися аж 37 тис. грн на рік для проведення громадських робіт Українській асоціації сліпих, що майже на 10 тис. грн менше, ніж місячна зарплата того ж Чепурка. Цікаво, що зарплата Президента України Володимира Зеленського протягом року його роботи склала 320 тис. 727 грн – менше, ніж у обох наших заступників.

Ще одна недавня заступниця міського голови з команди «Рідного міста» Світлана Нестуля пропрацювала на посаді лише непо- вні п’ять місяців, але й вона встигла заробити 171 тис. 375 грн – 36 тис. грн на місяць. До того ж на неї було зав’язано і кілька бюджетних проєктів на базі її рідного (і в прямому, і в переносному сенсі) Полтавського уні- верситету економіки і торгівлі. Так, на Університет третього віку, що діє на базі ПУЕТ, у 2019 році було виділено 470 тис. 396 грн, а цього року планували аж 1 млн 399 тис. 904 грн, але у зв’язку з коронавірусом Інститут розвитку міста виплатив загалом лише 333 тис. 300 грн. Також планувалося виділити кошти за бюджетом участі ще на два їхні проєкти майже на 600 тис. грн («Форум. Проєкти людяності в постмодернізмі» та «Мала академія юних полтавців»). Однак у зв’язку з тим же коронавірусом перепало загалом лише 20 тис. грн.

Ну і 20 тисяч, як кажуть, на дорозі не валяються.

Тим паче, що у згадуваного уже глави держави оклад не набагато вищий – у межах 28 тис. грн. Тож він міг би позаздрити не лише Чепурку і Юрченко, але й деяким керівникам департаментів міськради. Наприклад, Вікторії Клименко, яка опікується Департаментом економіки та інвестицій і «наопікувалася» за півроку роботи на 210 тис. грн (32 тис. 355 на місяць). Її колега з Департаменту охорони р( ) здоров’я і соціального розвитку Вікторія Лоза, яка прославилася свого часу скандалом з призначенням на посаду, заробила «всього» 106 тис. 862 грн, але ж усього за три місяці роботи, тож і в неї зарплата вища за президентську – 35 тис. 620 грн. Не кажучи вже про голову Подільської районної в м. Полтаві ради Євгена Нагорного. Дарма, що район навіть у нашому місті не найбільший, але щомісяця 41 тисячу дай! Таким чином, цей чиновник обійшовся полтавцям загалом майже у півмільйона гривень. Приблизно у стільки ж «влетів» платникам податків і депутат міської ради, начальник КАТП-1628 Тарас Бойко, до зарплати якого Зеленському теж далеко – майже 13 тисяч не дотягує. Можуть пишатися своїми «зарплатними досягненнями» і начальник інспекції з контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міс- та Антон Тонконог (38 тис. 940 грн), і директор підприємства електромереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» Роман Кикоть. Щоправда, останньому 32 тисячі на місяць видалися дещо невідповідними обсягам власної титанічної роботи, тож цю прогалину було компенсовано за рахунок 29 тис. грн матеріальної допомоги. Ну ясна річ: «Міськсвітло» – це вам не державою керувати!

А далі вже, як бачимо, пішли одні «бідняки» з «Рідного міста»! Заступник начальника управління житлово-комунального господарства Віталій Худолій (26 тим. 277 грн), начальник відділу оперативного реагування управління житлово-комунального господарства Сергій Зубань (24 тис. 570 грн), заступник начальника КАТП-1628 Віталій Найпак (21 тис. 786 грн), начальник управління освіти Юрій Матвієнко (25 тис. 542 грн). Прямо хоч товариство «Незаможник» реанімовуй! А ще – депутат міської ради Едуард Волков, дбайливо прилаштований до ЖЕО-2 (23 тис. 229 грн), де його чомусь ніхто не бачить. Злі язики навіть стверджують, що місцем роботи Волкова зазвичай була приймальня Чепурка, але ж грошей за це не платили…

Депутат обласної ради Руслан Рогов, щоправда, мав усі шанси обскакати президента, однак чомусь надовго не затримався на посаді директора з економіки КП «Полтавасервіс». Можливо, якраз зарплата у 27 тис. 449 грн видалася чоловікові замалою, тож вистачило його лише на два місяці роботи.

Звісно, підсумовуючи цю «бухгалтерію», кожен може порівняти власну зарплату із зарплатами найнятих нами ж (нехай і формально) чиновників. Будь то двірник, лікар, учитель чи працівник іншої бюджетної сфери. Не кажучи вже про пенсіонерів, які теж, як і чиновники, свого роду бюджетники.

 Та й ті, хто працює приватно, обурені не менше. Адже, приміром, протягом періоду карантину їм фактично повсюдно «перекрили кисень», тисячі людей залишилися без зарплат, у той час як чиновники не постраждали й на копійку.

Ясна річ, таке щастя випадає не всім. Адже в команді «Рідного міста» під орудою колишнього комсомольського ватажка, колишнього банкіра і колишнього «двічі голови облдержад міністрації» Олександра Удовіченка підбір кадрів базується на трьох китах: родинні зв’язки, особисті близькі знайомства і виняткова відданість «вождеві».

До речі, у минулому номері ми вже писали про те, що на засіданні профільної депутатської комісії представники «Батьківщини» і «Рідного міста» фактично заблокували петицію про зменшення зарплат міським чиновникам, відмовившись зареєструвати її на сайті міської ради. Знає кіт, чиє сало з’їв!