×

Конференція в новому форматі: у Полтаві вперше відбувся педагогічний марафон

Мати випускника 1-го класу гімназії №17 Яна Князєва-Кирдій

28 серпня на базі Полтавського художнього музею ім. Миколи Ярошенка керівники закладів освіти зібралися на традиційну серпневу педагогічну конференцію. Цьогорічний захід провели в новому форматі педагогічного марафону під назвою «Зміни заради майбутнього».

Окрім директорів та працівників закладів освіти всіх ступенів, на конференції були присутні і представники влади, зокрема заступник голови найбільшої фракції в Полтавській міській раді Олександр Глазов. Він наголосив, що такі заходи допомагають працівникам галузі оцінити якість освіти в місті:

– Дуже приємно, що ідеї нашої команди реалізовуються стосовно нового формату проведення конференції. Даний захід має на меті створити комфортні умови для обміну педагогічним досвідом та напрацюваннями серед його учасників. Саме завдяки такій потужній налагодженій співпраці освітньої галузі в місті продовжують успішно реалізовувати загальнодержавну концепцію НУШ та досягають значних здобутків у цій сфері. Наша команда тримає на контролі питання полтавської освіти та знаходиться в постійному діалозі із керівниками навчальних закладів. Завдяки цьому у всіх освітніх закладах Полтави повністю замінено старі вікна на сучасні стеклопакети, розгорнуто масштабну кампанію боротьби із поборами в школах. Нині ми активно спілкуємося з керівниками навчальних закладів, у яких через певні причини не встигають виконати увесь об’єм запланованих ремонтних робіт до початку навчального року. Варто зазначити, що, аби покращити становище педагогічних працівників, наша команда також ініціювала підвищення виплат освітянам та створення гідних умов праці в цій галузі, але прикро, що члени команди Олександра Удовіченка «Рідне місто» виступили проти даної ініціативи. Але ми продовжуємо роботу в цьому напрямку, адже розуміємо важливість якісної освіти для прогресивного та успішного майбутнього Полтави та її мешканців.

Протягом усієї конференції спеціалісти мали змогу обговорити важливі професійні питання та випрацювати основні напрямки подальшого розвитку галузі. Не оминули увагою і саму постать учителя, як ключової персони освітньої реформи. За словами колишнього викладача педагогічної майстерності Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка 87-річної Аліни Шумської, справжній педагог навчає дитину лише тому, у що вірить сам, і виховує маленьку особистість винятково власним прикладом. На її думку, чесність та високі моральні цінності – основа професійної діяльності педагога та запорука успішного виховання зростаючого покоління.

Значну частину заходу присвятили підбиттю підсумків минулого навчального року та аналізу здобутків галузі. Так за сумлінну працю, високу професійну майстерність, вагомий внесок у розвиток освіти, активне впровадження сучасних інноваційних технологій, значні досягнення в роботі з обдарованими учнями 25 полтавських педагогів отримали відзнаки міськвиконкому та грошову премію в розмірі одна тисяча гривень.

За словами модератора конференції, начальника управління освіти виконавчого комітету Полтавської міської ради Юрія Матвієнка, управління докладе всіх зусиль, аби вивести освіту на ще більш високий рівень, ніж вона є зараз:

– Традиційна серпнева конференція – чудова нагода віддати заслужену шану здобуткам наших педагогів. Завдяки їхній невпинній праці про успіхи полтавських учнів відомо не лише в регіоні, але й по всій території Україні. Окрім цього, ми разом обговорили завдання та цілі на навчальний рік, адже понад 30 тисяч учнів, серед яких близько 3500 першокласників, здобуватимуть освіту в полтавських школах.

Також він додав що найбільш прогресивними та потужними напрямками роботи стануть сертифікація вчителів, створення Державної служби якості освіти в Полтавській області, подальший розвиток та вдосконалення інклюзивної освіти, запровадження в навчальний процес LEGO-інновацій та нової редакції українського правопису.

– Вважаю це нашими спільними задачами, вирішення яких можливе лише за рахунок партнерських стосунків міської влади, управління освіти, педагогічної та батьківської громад. Від себе особисто обіцяю, що наступний навчальний рік буде цікавим та насиченим. Ми розширимо міжнародні зв’язки, продовжимо розвивати робототехніку, віртуальну та доповнену реальності, залучимо кращих спеціалістів з усієї України для проведення тренінгів та майстер-класів для полтавських педагогів та гідно зустрінемо делегацію івано-франківських освітян. Я вірю в наші майбутні досягнення та сподіваюсь, що моя віра вселила оптимізм у всіх присутніх на заході.

Педагогічний марафон продовжив свою роботу в локаціях на базі ЗЗСО №2, 7, 12, 27, 38, НВК №16, ПШ №43, де освітяни розглянули питання фахових дисциплін та галузеві нормативно-правові документи.