
Вже на прилавках супермаркетів і магазинів з’являється лохина. Ягоди, схожі на чорницю, приваблюють українців. Редакція “ПВ” вирішила з’ясувати в чому користь лохини, а кому краще відмовитися від вживання цих ягід.
Лохина: в чому користь
Ягоди лохини полюбилися українцям. Від чорниці лохина відрізняється більшим розміром, кольором (світліша) і формою квітколожа на ягоді (у лохини воно більш поламане). Ягоди лохини повні вітамінів, тому давай розберемося на які органи вона робить позитивний вплив.
Користь лохини:
- Лохина корисна для очей. У тих, хто регулярно вживає ягоди, знижується поріг втоми очей під час тривалої роботи за комп’ютером.
- Лохина знижує артеріальний тиск. Її можна їсти для полегшення гіпертонічних хвороб.
- Ягоди лохини знижують ризик розвитку інфаркту міокарда на 35-40%.
- Лохина є сильним антиоксидантом.
- Вживання ягід лохини корисно для роботи головного мозку. Завдяки високому вмісту антиоксидантів і флавоноїдів ягоди лохини допомагають вилікувати уражені клітини мозку.
- Лохину можна вживати при діабеті II типу. Ягоди допомагають знизити рівень глюкози і вивести холестерин з організму.

Проте у такої корисної ягоди як лохина є і протипоказання, а точніше обмеження до застосування. Об’їдатися ягодами лохини не варто, тому що:
- Надлишок антиоксидантів, які містяться в лохині, може завдати шкоди здоров’ю, оскільки знижується кількість кисню, що надходить в м’язи.
- Через вживання лохини підвищується згортання крові.
- Людям зі зниженою кислотністю також варто відмовитися від вживання лохини, оскільки в ягодах міститься велика кількість кислот.
- Краще не вживати лохину вагітним і годуючим матерям.
Скільки і як їсти лохину
Навіть незважаючи на низьку калорійність лохини (в 100 грамах ягід міститься 39-45 ккал), їсти кілограмами її не варто. На думку дієтологів, досить з’їдати 1-2 склянки в день. Лохину можна їсти, як окрему страву, так і в поєднанні з іншими харчовими інгредієнтами. Лохину, як і будь-які ягоди і фрукти, краще їсти в першій половині дня, особливо людям з надмірною масою тіла.
Рецепт бісквітного рулету з лохиною
Інгредієнти:
- Лохина – 60 г;
- Борошно пшеничне – 2 ст .;
- Цукрова пудра – 120 г;
- М’який сир – 130 г;
- Яйця курячі – 2 шт.
Приготування:
- Розігрійте духовку до 180 ° С.
- Відокремте акуратно жовтки від білків, збийте з цукровою пудрою міксером, на максимальній швидкості. Маса повинна злегка побіліти.
- Збийте окремо білки до жорстких піків.
- Частинами додавайте білок в чашу до желтковой маси. Перемішайте все лопаткою, всипте борошно.
- Додайте решту білка, замісіть тісто, акуратно перемішуючи його лопаткою за годинниковою стрілкою.
- Викладіть на лист пергаменту бісквітне тісто, розрівняйте його лопаткою.
- Випікайте бісквіт 10 хвилин при температурі 170 ° С.
- Дістаньте бісквіт, переверніть його на чистий рушник, акуратно зніміть папір.
- Згорніть швидко бісквіт в рулет, залиште його на столі приблизно на 10 хвилин.
- Перемішайте м’який сир з цукровою пудрою.
- Викладіть крем-чіз викласти на бісквітне тісто, розрівняйте його рівним шаром.
- Промийте та висушіть лохину, викладіть ягоди зверху на крем.
- Поверніть рулет, приберіть в холодильник на 90 хвилин.