×

Користь лохини: чому варто додати в раціон ці ягоди

Вже на прилавках супермаркетів і магазинів з’являється лохина. Ягоди, схожі на чорницю, приваблюють українців. Редакція “ПВ” вирішила з’ясувати в чому користь лохини, а кому краще відмовитися від вживання цих ягід.

Лохина: в чому користь

Ягоди лохини полюбилися українцям. Від чорниці лохина відрізняється більшим розміром, кольором (світліша) і формою квітколожа на ягоді (у лохини воно більш поламане). Ягоди лохини повні вітамінів, тому давай розберемося на які органи вона робить позитивний вплив.

Користь лохини:

  • Лохина корисна для очей. У тих, хто регулярно вживає ягоди, знижується поріг втоми очей під час тривалої роботи за комп’ютером.
  • Лохина знижує артеріальний тиск. Її можна їсти для полегшення гіпертонічних хвороб.
  • Ягоди лохини знижують ризик розвитку інфаркту міокарда на 35-40%.
  • Лохина є сильним антиоксидантом.
  • Вживання ягід лохини корисно для роботи головного мозку. Завдяки високому вмісту антиоксидантів і флавоноїдів ягоди лохини допомагають вилікувати уражені клітини мозку.
  • Лохину можна вживати при діабеті II типу. Ягоди допомагають знизити рівень глюкози і вивести холестерин з організму.
Ягоди
Користь лохини © Depositphotos

Проте у такої корисної ягоди як лохина є і протипоказання, а точніше обмеження до застосування. Об’їдатися ягодами лохини не варто, тому що:

  • Надлишок антиоксидантів, які містяться в лохині, може завдати шкоди здоров’ю, оскільки знижується кількість кисню, що надходить в м’язи.
  • Через вживання лохини підвищується згортання крові.
  • Людям зі зниженою кислотністю також варто відмовитися від вживання лохини, оскільки в ягодах міститься велика кількість кислот.
  • Краще не вживати лохину вагітним і годуючим матерям.

Скільки і як їсти лохину

Навіть незважаючи на низьку калорійність лохини (в 100 грамах ягід міститься 39-45 ккал), їсти кілограмами її не варто. На думку дієтологів, досить з’їдати 1-2 склянки в день. Лохину можна їсти, як окрему страву, так і в поєднанні з іншими харчовими інгредієнтами. Лохину, як і будь-які ягоди і фрукти, краще їсти в першій половині дня, особливо людям з надмірною масою тіла.

Рецепт бісквітного рулету з лохиною

Інгредієнти:

  • Лохина – 60 г;
  • Борошно пшеничне – 2 ст .;
  • Цукрова пудра – 120 г;
  • М’який сир – 130 г;
  • Яйця курячі – 2 шт.

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180 ° С.
  2. Відокремте акуратно жовтки від білків, збийте з цукровою пудрою міксером, на максимальній швидкості. Маса повинна злегка побіліти.
  3. Збийте окремо білки до жорстких піків.
  4. Частинами додавайте білок в чашу до желтковой маси. Перемішайте все лопаткою, всипте борошно.
  5. Додайте решту білка, замісіть тісто, акуратно перемішуючи його лопаткою за годинниковою стрілкою.
  6. Викладіть на лист пергаменту бісквітне тісто, розрівняйте його лопаткою.
  7. Випікайте бісквіт 10 хвилин при температурі 170 ° С.
  8. Дістаньте бісквіт, переверніть його на чистий рушник, акуратно зніміть папір.
  9. Згорніть швидко бісквіт в рулет, залиште його на столі приблизно на 10 хвилин.
  10. Перемішайте м’який сир з цукровою пудрою.
  11. Викладіть крем-чіз викласти на бісквітне тісто, розрівняйте його рівним шаром.
  12. Промийте та висушіть лохину, викладіть ягоди зверху на крем.
  13. Поверніть рулет, приберіть в холодильник на 90 хвилин.