×

Коти та їхні письменники

«Коли мене розриває на частини, я дивлюсь на своїх котів. У мене їх дев’ять. Просто спостерігаю, як один із них спить або дрімає, і розслабляюся… Письменництво – це теж мій кіт, який дозволяє дивитись правді в очі, заспокоює, принаймні, на деякий час. Потім дроти моїх нервів знову натягуються – доводиться вдаватись до котячої терапії», – ці слова належать відомому американському поету та письменнику Чарльзу Буковскі.

У світі існує щонайменше два міжнародних і три національних днів кота. До речі, найближчої неділі – 8 серпня – відзначатимуть Міжнародний день котів, ініціатором заснування якого ще 2002 року став Міжнародний фонд благополуччя тварин Animal Welfare. Бібліотекарі бібліотеки-філіалу №1 Полтавської МЦБС просто не змогли пройти повз цю визначну подію в житті кожного котолюба, а таких багато серед поціновувачів книг, тому вирішили згадати відомих письменників та їхніх котів.

Для багатьох творчих людей коти були та є не тільки улюбленими товаришами, а й стають своєрідними духовними провідниками. Свого часу британська письменниця Мюріел Спарк писала так: «Якщо потрібно повністю зосередитися на якомусь питанні, а особливо на письменницькій діяльності, то слід придбати кішку. Якщо перебувати з нею наодинці в робочому кабінеті, вона обов’язково залізе на стіл і мирно задрімає під лампою. Її спокій і безтурботність поступово вплинуть і на вас, і стане легше сконцентруватися. При цьому не потрібно постійно дивитися на кішку, досить просто її присутності поряд».

Кажуть, що домашні улюбленці дуже схожі на своїх господарів, хоча в тандемі «кіт-людина» складно визначитись: хто ж – улюбленець, а хто – господар…

Кожен кіт, який поважає себе, неодмінно має фото з людьми, котрі живуть поруч, а якщо серед них є домашній письменник, то знімок обов’язковий! Погодьтесь, коти завжди демонстрували та демонструють широту поглядів і гарний літературний смак. Пропонуємо переглянути чорно-білий фотоетюд «Коти та їхні домашні письменники» з коментарями останніх, до речі. На світлинах впізнаєте Джорджа Бернарда Шоу, Вільяма Берроуза, Ернеста Гемінгвея, Рея Бредбері, Марка Твена та багатьох інших письменників. Цікаво, кого ще з письменників-котолюбів ви знаєте?… А ще – спробуйте уявити, про що міг думати кіт Сартра або – що снилося коту Муракамі…

P.S. І, наостанок, ловіть рецепт вічного життя від Чарльза Буковскі: «Добре мати купу котів навколо себе. Якщо ви почуваєте себе погано, просто подивіться на них – ви одразу відчуєте себе краще, бо коти знають, що все так, як воно є. Немає про що хвилюватися. Вони просто знають. Вони – рятівники… Чим більше котів у вас, тим довше ви живете. Коли-небудь це буде доведено наукою, і люди будуть мати тисячі котів поруч та жити вічно…».