×

Латвійський біолог стала першою відвідувачкою мотелю «Полтава»

На фото 1973 року: мотель “Полтава” на Раднаркомівській, 1

50 років тому в Полтаві на Раднаркомівській,1 (нині Грушевського) відкрили мотель «Полтава». Про цю подію у лютому 1969 року так писала газета «Зоря Полтавщини»: «Метрів за 200 від траси Київ – Харків розкинулася нова споруда. На рекламі кольору морської хвилі читаємо: «Мотель Полтава». У просторому і світлому вестибюлі у красивих кріслах сидять люди й гомінко розмовляють. Та ось спалахнули юпітери телекамер і магнієві лампи фотоапаратів. Біля червоної стрічки на центральному вході до готелю почалося торжество. Завідувач Полтавського відділення Всесоюзного агентства «Інтурист» Адам Заруденський, відкриваючи церемонію, перше своє слово звертає до будівельників: спасибі їм. Вони зробили все, щоб гостям Полтави було зручно.

Начальник Управління «Полтавзаводбуд» Семен Кучер вручає символічний ключ директорові мотелю Іванові Васильченку. Адам Заруденський перерізає червону стрічку і запрошує гостей – представників партійних і радянських органів, будівельних організацій і мистецьких колективів – оглянути господарство мотелю.

Перший, другий, третій поверхи. Кімнати на дві особи. Сучасні поліровані меблі, світильники, телефон, радіоприймач, ванна, душ. На кожному поверсі – холи, де можна посидіти, погомоніти з товаришем, почитати газети, подивитись телевізійну передачу. З вестибюля другого поверху широкі двері ведуть на відкритий майданчик: тут з настанням весни і літа відкриється кафетерій.

Мотель одночасно може прийняти 204 туристи. Стільки ж місць у ресторані. У ресторані є кухарі, які можуть приготувати страви до смаку туристам. Пивний бар і бенкетний зал, кіоски сувенірів і кафе, майстерня невідкладного побутового ремонту і пошта – усе це поруч, завжди до послуг туристів.

У наш вік майже перевелися мандрівники-пішоходи. Близькі й далекі подорожі здійснюються на легкових машинах, автобусах, мотоциклах. Мотель «Полтава» має автотехнічну станцію з критими і відкритими гаражами. Тут машини туристів можуть не просто стояти, а в разі потреби працівники технічної служби відремонтують їх, оглянуть і помиють.

Можна зробити висновок: мотель – це комбінат зручностей.

… А наступного ранку в мотелі почався перший робочий день. Черговий адміністратор Галина Бабенко прийняла 180 відвідувачів. Першою з них зареєстрована Майя Пурвішке. Вона біолог з Риги, науковий працівник Державного музею природи. У Полтаві знайомитиметься з історичними й пам’ятними місцями три дні. Двері мотелю «Полтава» гостинно відкриті для туристів».      

На той час для полтавців мотель мало чим відрізнявся від готелю. Мотелі були задумані як готелі для автомобілістів, яким був потрібний недорогий і доступний нічліг. Термін «мотель» уперше з’явився в словнику «Merriam-Webster» в 1925 році як суто американське явище. Такі заклади розташовані поблизу автомагістралей, міських околиць, а іноді і в сільській місцевості. Що ж стосується виду, то готель можна визначити по тому, що номери відкриваються всередину будівлі, а поверхів зазвичай багато. Тож там є або сходи, або ліфти. У мотелі ж відкриті проходи і входи в кімнати з вулиці. Часто там усього один, два поверхи або ж три, як у Полтаві.

Звернули увагу, що мотель відкривав представник Всесоюзного агентства «Інтурист»? Справді, у цей період в УРСР почала стрімко розвиватися матеріально-технічна база міжнародного туризму. Перші нові готелі «Інтуриста» відкрили в 1967 році в Києві, Харкові, Львові. А «Полтава» став третім мотелем «Інтурист» в Україні (після «Проліска» в Києві та «Дружби» в Харкові). До речі, Полтавське відділення Держкомітету СРСР по іноземному туризму, створене на початку 1970-х років, мало ту ж адресу, що й мотель – вулиця Раднаркомівська,1. Тривалий час керуючим відділення був Володимир Сергєєв.

Серед перших відомих іноземних туристів, хто відвідав мотель «Полтава» у 1969 році, була італійська кінозірка Софі Лорен. Разом зі знімальною групою кінофільму «Соняхи» гості винаймали цілий поверх. 

У мотелі «Полтава» були не тільки гості міста, у ресторан, який славився своєю гостинністю та вишуканими стравами, часто ходили самі полтавці.

У групі «Фейсбука» «Стара Полтава» під фото мотелю у коментарях можна прочитати чимало спогадів про заклад. Так, Світлана Ангерчук писала: «У минулому це доволі популярне місце. Бар, ресторан, класна жива музика, вечеря за десять карбованців. При тому, що це доволі недешево, вільних місць майже ніколи не було. Фірмова страва закладу – курчата табака».

– Коли відкривали ресторан, мій брат Вася Семикоз був одним з перших музикантів, які грали в оркестрі, а дещо пізніше організувався оркестр, у якому грав мій чоловік і кращі музиканти міста, потім на їх основі створилися «Краяни», пізніше – «Фестиваль», – згадує Віра Шеременко. – Так що «Мотель» був ніби стартовою точкою, дуже смачна була смажена картопля і лангет.

– У 1979 році на місці, де нині заправка, ми гуляли групою дитсадка від заводу «Знамено». Бігали з сачками, ловили там метеликів, а іноземці, які проходили повз, давали нам жуйки, – написала Наталія Лаптєва.

Старі фотографії мотелю не рідкість, їх можна знайти в багатьох путівниках, брошурах, у серіях листівок 1969, 1974 та 1987 років. За ними можна прослідкувати, що до 1974 року на фасаді будівлі були вивіски з написами «Мотель «Полтава» та «Автоготель». Вочевидь, ще мало водіїв на той час знало, що таке мотель. У 1974 році вивіску «Автоготель» закрили такого ж розмірами плакатом «Полтаві – 800!», а після того, як місто відзначило ювілей, плакат, а заодно й вивіску «Автоготель», зняли. Мотель «Полтава» функціонує й нині, до послуг туристів 60 двомісних номерів, ресторан на 300 відвідувачів, ціни помірні.