×

Лікар-інфекціоніст закликала полтавців не впадати у відчай та по можливості самоізолюватися

Останнім часом увага світу прикута до розповсюдження коронавірусної інфекції Covid-19. Нині в умовах перенасичення інформаційного простору навколо вірусу точиться багато чуток, які призводять до суспільної паніки та можуть завдати реальної шкоди здоров’ю. Полтавський лікар-інфекціоніст з 2-ї міської клінічної лікарні Анастасія Ваценко поділилася власною позицією щодо пандемії Covid-19.

Медик наголошує, що працівники лікарні були готові до масштабного поширення інфекції ще з січня 2020 року. Разом зі своїми колегами вона неодноразово брала участь у тематичних семінарах та практичних тренінгах, а також особисто влаштовувала лекції для медпрацівників:

– Щодня спостерігаю за ситуацією у світі та працюю зі статистикою МОЗ ВООЗ, щоб потім надати її керівництву та працівникам нашого закладу. До того
ж у лікарні постійно проводяться додаткові навчання з правильного використання засобів особистого захисту та їхньої по дальшої безпечної утилізації. Від моменту фіксації перших випадків захворювання в Китаї на коронавірус ми почали активно готуватися до можливої пандемії та вжили всіх можливих заходів щодо попередження епідемії в регіоні.

Оцінюючи ситуацію з темпами розповсюдження захворювання, лікар зауважила, що нині єдиний метод знизити ризик повального інфікування – дотримуватися карантинних заходів. За її словами, тимчасове обмеження роботи підприємств і установ – не відпустка і не свято, а серйозний захід, до якого треба ставитися максимально відповідально. Тим, хто з певних причин не може самоізолюватися, Анастасія Ваценко радить уникати громадського транспорту та більше ходити пішки. Окрім цього, фахівець наголосила на важливості ретельного миття рук з милом та знезараження побутових поверхонь і предметів вжитку:

– Особисто я і до пандемії постійно мила руки та обробляла поверхні антисептиком. У зв’язку з професійною діяльністю вимушена була випрацювати відповідальне ставлення до гігієнічних норм, аби не наражати на небезпеку себе та близьких. Тепер настав час популяризувати цей досвід на широкий загал. Адже ніякі сумнівні вітаміни та імуномодулятори не врятують від вірусів, якщо людина не слідкує за чистотою тіла та свого довкілля. А для підвищення імунітету раджу краще висипатися, робити мінімальні фізичні вправи, а також їсти більше свіжих овочів та фруктів.

Окрему увагу лікар приділила стресу та його збуднику – суспільній паніці. Вона підкреслила, що, отримуючи «правдиву» інформацію, слід передусім переконатися в достовірності джерела та істинності викладених фактів. Медик порадила зважати лише на статистику ВООЗ та МОЗ і не слухати сумнівних авторитетів.

Застерегла Анастасія Ваценко і від використання «перевірених» народних рецептів самодіагностики та лікування коронавірусу:

– Нагадую, що лише лікарі мають дієві протоколи діагностики та лікування. Тож у випадку об’єктивного погіршення самопочуття слід телефонувати сімейному лікарю і брати консультацію. Проте не треба дзвонити та вигадувати історії про поїздки за кордон. Усі ми зацікавлені, аби ніхто не захворів, а у випадку хвороби, щоб усі успішно одужали. Переконана, що спільними зусиллями зі свідомим ставленням одне до одного ми не допустимо стрімкого та масштабного розповсюдження інфекції і збережемо не одну сотню життів.