×

Ліки для пацієнтів з діабетом

За статистикою ВООЗ, на сьогодні кожна десята людина у світі має цукровий діабет. Ця недуга входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію та смерть. 

Розрізняють цукровий діабет І типу (інсулінозалежний) і цукровий діабет II типу (інсулінонезалежний). Більш поширеним є діабет другого типу. В Україні на цю форму діабету хворіють близько 1 млн людей.

Симптоми цього типу діабету дуже часто менш виражені. Тому 50% випадків цукрового діабету 2 типу залишаються недіагностованими. І хворобу можуть виявити лише через кілька років від початку, вже після розвитку ускладнень. Підвищений рівень глюкози у крові з часом зумовлює незворотне ураження багатьох органів та систем організму – серця і судин, очей, нирок та нервових закінчень. Але своєчасне виявлення цукрового діабету запобігає розвитку тяжких ускладнень.

Тому при найменшій підозрі слід відразу звернутися до лікаря, з яким укладена декларація. Він надасть консультацію щодо запобігання розвитку діабету. Зважаючи на стан здоров’я, генетичні чинники та спосіб життя, випише направлення на лабораторні дослідження або на консультацію ендокринолога. У разі виникнення ускладнень пацієнт з діабетом отримає всю необхідну йому допомогу у рамках пакетів медичних послуг, передбачених програмою медичних гарантій – екстрену медичну допомогу, обстеження, амбулаторне та стаціонарне лікування, гемодіаліз.

Для пацієнтів з діабетом ІІ типу є можливість отримувати необхідні ліки за програмою “Доступні ліки”. На сьогодні це 48 лікарських засобів. З них – 23 безоплатні, решта – з незначною доплатою. Отримати “Доступні ліки” можна за електронним рецептом сімейного лікаря. Загалом лікарі первинки виписали 4,5 млн е-рецептів на ліки для пацієнтів з діабетом ІІ типу за програмою реімбурсації. З них понад 500 тис. – у 2021 році.

З 1 липня Національна служба здоров’я адмініструватиме програму реімбурсації інсулінів. НСЗУ стане єдиним платником за програмою. Усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник, як це зараз відбувається з “Доступними ліками”. Інсулін пацієнти зможуть отримувати безоплатно або з доплатою – за електронним рецептом. Виписати його зможе як ендокринолог, який призначає лікування. Так і сімейний лікар, який зможе виписати пацієнту повторний рецепт. Для цього усім пацієнтам із діабетом необхідно обов’язково укласти декларацію з лікарем, який надає первинну медичну допомогу.

Нагадаємо, що зараз фінансування програми відшкодування вартості інсулінів відбувається за субвенцією. Розмір якої є недостатнім для забезпечення 100% потреби пацієнтів з цукровим діабетом. Через це місцеві бюджети змушені дофінансовувати програму. Різна спроможність громад спричиняє ризики неможливості забезпечити пацієнтів препаратами в деяких областях. Це суперечить принципу універсального медичного охоплення – коли кожен може вчасно отримати якісну медичну допомогу та ліки, яких потребує, і не зазнавати при цьому катастрофічних витрат.

НСЗУ завжди працює в інтересах пацієнта, зокрема і над збільшенням видатків. Вже з другого півріччя цього року бюджет на інсуліни збільшено до понад мільярда гривень на 6 місяців. Цього достатньо, щоб забезпечити всіх пацієнтів гарантованим інсуліном згідно з визначеними категоріями.

В процесі підготовки до реімбурсації НСЗУ разом з МОЗ та експертами напрацювали нормативно-правові акти стосовно моделі ціноутворення та категоризації пацієнтів. Моделі категоризації та ціноутворення пройшли кілька етапів обговорень з експертами-клініцистами, пацієнтською спільнотою та зацікавленими сторонами. За новою категоризацією жоден з пацієнтів не залишиться без можливості отримати препарати інсуліну за кошти з державного бюджету. Нові правила дозволяють зробити інсуліни доступними для усіх пацієнтів, яким потрібні ці препарати, та покращують доступ до них протягом кожного дня кожного місяця.

Пресбрифінг НСЗУ ліки для пацієнтів з діабетом доступний запросиланням: https://www.facebook.com/370377330107357/videos/300518334795963

Національна служба здоров’я України