×

Маковій: початок спасівки в Україні

Церковне свято Маковія відзначають за новим стилем 14 серпня. Після нього починається Успенський піст, так само суворий, як i Великий. Він триватиме до 28 серпня – свята Успiння, яке знаменне тим, що в церквах святять воду, квіти, мед і мак.

Історія свята

На Маковія відзначається відразу кілька значущих подій.

По-перше, у цей день православна церква відзначає Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. У храмах заведено винесення і поклоніння Хресту, щоб позбутися хвороб і очиститися від гріхів.
По-друге, із цим святом збігається день пам’яті семи мучеників Маккавеїв, їхньої матері Соломонії і учителя Єлеазара, які в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть від сирійського царя Антіоха Епіфана за свою віру і сповідування Істинного Бога. У православній традиції Маккавеї уособлюють символ непорушності в дотриманні християнських заповідей.

Уважається, що назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені Маккавея і співзвучної з ним рослини маку, який дозріває в цей час.

Традиції Маковія

На Маковий Спас кожен мав «маковійчик» або «маковейка» – букет квітів, в якому обов’язково були великі достиглі голівки маку, а ще і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м’ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник.

Після освячення «маковійчика» клали за образами, і він зберігався там аж до весни, а деякими травами і маком користувалися за необхідності, адже «освячене зело до всякої слабості здібне». Весною мак розсівали по городу, а сухі квіти на Благовіщення дівчата вплітали до своїх кіс, щоб не випало з голови волосся.
Навіть зараз дехто з міських жителів зберіг це ставлення до маку як до оберегу.

Що потрібно класти в кошик на Маковія?

У кожному продукті є свій сенс:
мед і соти вважаються символом достатку;
хліб символізує будинок і сім’ю;
хрін – стійкість віри;
сіль – вашу готовність до випробувань, які вам приготувало життя.
Кошики доповнюють букетами з різних трав і маковою коробочкою, випічкою з медом або маком. М’ясо й алкоголь не кладуть, бо починається піст.

Що п’ють та їдять на Маковія?

Основним напоєм є компот, але до вподоби стають і трав’яні відвари.
Одна з традиційних страв – мамалига – кукурудзяна каша з додаванням меду і маку.

Поради:
— Для того, щоб легше дістати мамалигу з каструлі, потрібно її кілька разів гарненько струснути, а потім перевернути на тарілку.
— За традицією мамалигу прийнято їсти руками, хоча можна, звичайно, скористатися й більш звичним способом.
— Готову мамалигу зазвичай нарізають на порційні скибочки і розкладають у тарілки. Для нарізки мамалиги найчастіше застосовують сувору нитку, але можна скористатися і звичайним гострим ножем.

Булочки, рулети або пироги з маком – дивовижні смаколики як для дорослих, так і дітей. Швидким та легким рецептом приготування вареників ділиться полтавка Лариса Сухомлин.

Інгредієнти:
Мак – 100 г
Горіхи волоські – 1/4 скл.
Яйця – 1 шт.
Масло – 2 ст.л.
Цукрова пудра – 3 ст.л.
Борошно – 2 ст.
Вода – 2/3 ст.
Мед – 3 ст.л.

Начинка. Спочатку потрібно запарити мак. Охолодити, додати цукрову пудру, білок яйця, подрібнені волоські горіхи, м’яке масло. Усе ретельно перемішати.
Тісто. З борошна, жовтків і води замісити туге тісто. Розкачати пласт завтовшки 3 мм. Вирізати склянкою невеликі гуртки. Викласти на них макову начинку і загорнути вареники. Відварити вареники протягом 5–6 хвилин в злегка підсолодженій воді. Після приготування змастити гарячі вареники
1 ст. л. розтопленого масла.

Хліб – традиційний компонент столу в багатьох сім’ях. А ось як приготувати солодкий ніжний хліб з неймовірно апетитним запахом здоби і маку, розповіла полтавка Вікторія Філоненко.


Рецепт для мультиварки
та хлібопічки

Інгредієнти:
Дріжджі сухі – 1,5 ч.л
Борошно пшеничне – 450 г
Сіль – 0,5 ч.л.
Цукор – 2 ст.л. + 150 г
Масло вершкове – 2 ст.л.
Молоко – 350 мл
Мак – 100 мг

На дно посудини розсипаємо дріжджі, а зверху просіюємо борошно. Після цього додаємо інші інгредієнти, в останню чергу молоко. На мультиварці або хлібопічці виставляємо режим «Тісто».

Поки тісто замішується, зробіть начинку. Перемішайте мак з цукром, залийте молоком і варіть до загустіння, але не до стану карамелі.
Готове тісто розділіть на 4 частини, кожну розкачайте в прямокутник. Викладіть 1/4 начинки і згорніть у рулет.
Рулети покладіть у посудину – 2 на дно і 2 зверху.
Накрийте рушником і дайте підійти. Потім поставте в мультиварку або хлібопічку і випікайте на режимі «Випічка» 1 годину.

Поворожимо?

Маковія припадає на зростаючий місяць. Вважається, що цей час сприятливий для різних замовлянь і ворожінь.

Для неодружених полтавок

Одягнувшись у чистий одяг вранці на Маковія освятіть обв’язані червоними стрічками букети із зібраних напередодні свята трав. Після цього на порозі будинку скажіть: «Нехай твоя доля буде така красива, як квітка, і така щаслива, як ти зараз прийшла із судженим додому». Букет потрібно підвісити під стелею. Він вважався оберегом від злих сил протягом року.

Для дівчат, що хочуть приворожити хлопця

Маком потрібно обсіяти свого коханого тричі, кажучи пошепки: «Щоб ти мене кинув, коли збереш навколо себе цей мак».

Для жінок, які хочуть мати дітей

На Спас умийтеся колодязною водою і примовляйте: «Згадай, Спасе, про всіх нас, пішли кому радість, кому достаток, а мені – дитя. Хай буде так! Амінь!»