×

Місячник тестування на вірусні гепатити: вакцинуватися від гепатиту В можна в будь-якому віці

Триває місячник тестування на вірусні гепатити. В Полтавській області проводяться численні заходи щодо інформування населення про причини розвитку захворювання печінки, ознаки ураження гепатитами, їх  профілактику.  Про п’ять типів вірусів гепатиту та профілактику їх ураження інформує лікар-інфекціоніст поліклінічного відділення КП «Полтавська центральна районна клінічна лікарня Полтавської міської ради» Олександра Бєлая.

Основними причинами розвитку захворювання печінки запального характеру є віруси гепатиту, деякі інфекційні хвороби, токсичні речовини (алкоголь, деякі наркотичні препарати), медикаменти, аутоімунні захворювання.

Вірусні гепатити – це група антропонозних вірусних захворювань, об’єднаних переважно гепатотропністю збудників і провідними проявами: гепатомегалією, жовтяницею, інтоксикацією. Місце ураження – печінка.

Існує п’ять типів вірусів гепатиту :А, В, С, D і Е. Усі вони спричиняють захворювання печінки, але між ними є різниця.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна)

Вірус гепатиту А передається через забруднену фекаліями воду, їжу (фекально-оральний шлях передачі). Симптомам  захворювання є гарячка, нездужання, втрата апетиту, діарея, нудота, відчуття дискомфорту в животі, сеча насиченого темного кольору, жовтяниця. Унаслідок хвороби виробляється стійкий імунітет.

Вірусні гепатити В і С

Ці віруси передаються від матері до дитини (стосується більше гепатиту В), статевим шляхом під час незахищених статевих  контактів, через кров при медичних та косметичних процедурах (хірургічні втручання, стоматологічні процедури, гемодіаліз, татуювання, пірсинг, манікюр), вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально.

На початку хвороби може не бути жодних ознак, але у деяких хворих проявляються ознаки гострого захворювання (пожовтіння шкіри та склер, потемніння сечі, підвищення втомлюваності, нудота, блювання, біль у животі). Якщо гепатит В перебігає хронічно (понад 6 місяців), то він призводить до цирозу та раку печінки.

Особливість гепатиту С в тому,що він розвивається хронічно у половини хворих, а 8-10% з них отримують цироз та рак печінки.

Вірусний гепатит D

Гепатит Д розвивається тільки за наявності вірусу гепатиту В. Змішане інфікування обома вірусами обтяжує перебіг хвороби та викликає загострення у разі хронічного гепатиту у вигляді цирозу та раку.

Вірусний гепатит Е

Ця інфекція поширюється через фекально-оральний механізм передачі. Захворювання має легкий перебіг та триває 2-6 тижнів. Дуже рідко виникають ускладнення.

Якщо у людини з’явились ознаки будь-якого типу вірусного гепатиту, необхідно обов’язково звернутися до сімейного лікаря для обстеження. У разі потреби він спрямує до відповідного спеціаліста.

Профілактика гепатитів:

Вакцинуватися від гепатиту В можна в будь-якому віці. Крім того варто постійно дотримуватися особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі, після кожного відвідування туалету; обробляти їжу перед її вживанням, для дітей – обдавати окропом сирі фрукти та овочі.

Косметичні процедури слід виконувати у професійних салонах, завжди перевіряти умови стерилізації інструментів. Якщо є можливість,користуватися одноразовими інструментами.

Використовувати лише засоби разового (шприци, голки,крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення.

Під час випадкових статевих стосунків використовувати презервативи.