×

На фестивалі “Листоверт” обрали 30 кращих віршів для нової поетичної збірки

Понад сто поетів долучилося до традиційного фестивалю «Листоверт», який цього року відбувся в галереї мистецтв ім М.В.Ярошенка та у Полтавському літературно-меморіальному музеї В.Г.Короленка. За підсумками конкурсу 30 кращих віршів учасників відібрали для поетичної збірки.

На відкритті фестивалю його співзасновник, поет, художник Олег Мінгальов  побажав усім учасникам творити та надихатися навколишнім світом. До слів  привітання приєднався і співорганізатор заходу, лідер Республіканського руху на Полтавщині Олег Слизько:

Фестиваль проходить уже вчетверте. Цього року зареєструвалося більше сотні учасників. Надіємось, що всім сподобається поетична, тепла та дружня атмосфера. Ставимо за мету створювати на Полтавщині відкритий майданчик для поетів, що вже утвердились як літературні особистості, наприклад, видали книгу, а також для молодих талантів, які лише на шляху до поетичного визнання.

За словами голови ПОО «Всеукраїнська організація Союз осіб з інвалідністю» Сергія Чумак, поезія і література в деяких випадках навіть рятує життя:

– Велика подяка за те, що ви робите реабілітаційний вклад. Багато лежачих людей або з інвалідністю сприймають світ через поезію.

Начальник управління у справах сім`ї, молоді та спорту Полтавської міської ради Олена Бабенко і прес-секретар Національної спілки письменників України Єля Дорофієвська, охарактеризували важливість проведення таких фестивалів і їх вплив на прогрес в нашому регіоні й в Україні.


Перед читання всі учасники хвилиною мовчання вшанували пам`ять одного з натхненників фестивалю, полтавського поета Олександра Ковтуна, який помер цього року.

Дещо незвично розпочали програму  віршем про каву з молоком, написаний  полтавкою з псевдонімом  Сафі Байс. Дівчину вразила надзвичайна підтримка інших учасників:

– Приємно чути та надихатися творами поетів, які вписали своє слово в історію полтавського краю.

Продовжила поетеса Марія Бойко, впевнена, що краса земного життя – саме поезія:

Вірші – це наш головний засіб самоствердження і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку. Якби кожен умів гарно  перенести свої почуття на папір, то життя було б набагато прекраснішим.

Наймолодша учасниця фестивалю  стала 13-річна Анна Шпіка. Діівчина почала писати вірші розповіла з семи років:

– Народилася я на батьківщині Остапа Вишні, Миколи Зерова, Григорія та Григора Тютюнників. Але тепер у Зінькові немає можливості розвиватися, демонструвати свій талант. Завдяки таким фестивалям ми висловлюємо  свою думку, відкриваємо глибини душі та доносимо це до інших.

Здивували своїм виступом учасники полтавського гурту «Hardcore Dream». Молоді хлопці під музику гітари зачитали свою пісню.

Музиканти, поети, художники – ми всі створюємо мистецтво, – підкреслює соліст гурту Валерій Прходько.

Серед декламаторів був і  представник хіп-хоп культури Олександр Лопаєнко, який приїхав до Полтави з Луганська:

Не важливо в якому місті ми народилися, головне, що в Україні. Всіх нас об’єднує любов до нашого українського слова, квітучої мови.

Другий день фестивалю проходив у Полтавському літературно-меморіальному музеї В. Г. Короленка. Учасники дискутували  про літературну проблематику, ділилися своїми думками щодо розвитку поетики, пояснюючи що для них є власна поезія, їх відношення до банальності, розкривали проблеми й підкріплювали прикладом фрагменту з вірша.

Так, полтавський поет, співавтор альманаху «Коктейль №8» Сергій Старих відзначив, що останнім часом Полтава почала відкривати нові шляхи для розвитку сучасної літератури:

 – Я постійно знаходжуся в пошуці відкритих творчих майданчиків. У тому числі й вільних мікрофонів, де кожен може бути почутим і сказати те, що відчуває, про що дума.

Учасниця фестивалю Юлія Кононенко розповіла як народжуються її твори:

– Наперед не знаю яке закінчення матиме нова історія. Починаю писати і ниточка за ниточкою створюється щось особливе. У творчій та дружній атмосфері всі охочі мали змогу продемонструвати свою творчість.

По завершенню фестивалю всіх учасників нагородили дипломами та пригостили справжніми полтавськими галушками.