×

На горі Пивисі співали українських пісень та вшанували пам’ять композитора та поета Олександра Білаша

11 липня 2021 року на горі Пивисі в селищі Градизьк на Полтавщині відбулося традиційне свято «Пісенне джерело». Цьогоріч у рамках заходу відзначено 90 років від дня народження нашого земляка, українського композитора і поета, Героя України Олександра Білаша.

Ініціаторами такого свята української пісні та вшанування великого земляка виступає Полтавський обласний Центр народної творчості та культурно-освітньої роботи спільно з Градизькою і Глобинською територіальними громадами, за підтримки доньки композитора Олесі Білаш.

Святковий концерт розпочався піснею Олександра Білаша «Два кольори» у виконанні Дмитра Соколова – директора Центру народної творчості, члена Національної Всеукраїнської музичної спілки.

  • Пісня «Два кольори» – перлина творчої діяльності композитора Олександра Білаша, який вважається високохудожнім та одним з найпопулярніших творів, – розповів Дмитро Соколов. – Цю пісню знає і співає весь світ, разом з нею знаною стає і наша Полтавщина. Край, що багатий на талановитих митців, діячів культури та видатних особистостей у різних сферах діяльності. Тому, у нас з вами важлива місія – не забувати таких видатних людей, як Олександр Іванович, привертати до його постаті увагу широкого загалу.

Найталановитіші, найяскравіші творчі колективи та окремі виконавці Глобинщини й Полтави виконували музичні твори Олександра Білаша. Також на святі «Пісенне джерело» пролунали відомі українські пісні, що в різний час надихали майстра, бо ж є справжніми перлинами вокального мистецтва.

  • Наше свято – це можливість послухати твори Олександра Івановича та традиційну українську пісню: народну або українських авторів, – розповіла Олеся Білаш, донька композитора. –За роки існування свята привозили багато колективів, солістів і вокалістів, які є знаними в Україні. Цього року запросили гостей з Києва – народних артистів України Жанну Боднарук та Анатолія Матвійчука. Також присутні матимуть нагоду послухати соліста Національної заслуженої капели бандуристів України імені Г.І. Майбороди, заслуженого артиста України Руслана Шевченка. Адже, Україна без пісень, як птаха без крил.

За словами Олесі Олександрівни, композитор Олександр Білаш любив кожного літа приїздити у рідний Градизьк, йому тут і працювалося, і дихалося легше. То ж, згадавши видатного земляка, заспівавши українських пісень, організаторам вдалося в кожну душу посіяти море тепла і любові.

  • Ми пишаємось, що саме на нашій землі народився, плідно працював композитор і поет, Герой України Олександр Білаш, – зазначив голова Градизької територіальної громади Мирослав Носа. – Його значний внесок у золотий фонд української національної культури неможливо переоцінити. Тому, ми готові й надалі підтримувати мистецьку діяльність виконавців, які популяризують творчість нашого земляка Олександра Івановича.

Окрім чудової української пісні, присутні мали нагоду помилуватися чудовими витворами мистецтва майстрів народної творчості. У містечку майстрів були представлені всі старостати Глобинського краю. Барвиста виставка милувала око старовинними речами – прядками, гончарними виробами, сорочками та рушниками. Поряд було представлено творчі роботи місцевих майстрів: вишиті портрети Білаша, рушники, картини, плетені та шиті іграшки, різноманітні прикраси – твори умілих рук жителів місцевої громади. Гарною забавкою для відвідувачів свята став майстер-клас від заслуженого майстра народної творчості України Наталії Свиридюк, яка продемонструвала як зробити та виготовила для гостей свята традиційні ляльки з рослин.

  • Можливість побувати на святі пісні у мальовничій місцевості Полтавщини та поспілкуватися з колегами й учасниками фестивалю, надихає та дає поштовх до нових творчих ідей, – резюмувала заслужений майстер народної творчості України Віра Забора.

Свято «Пісенне джерело» на горі Пивисі стало справжнім мистецьким заходом, де присутні могли насолоджуватися чудовими українськими піснями та споглядати неймовірну красу рідного краю. Адже, примножуючи культуру, ми вчимося любити рідну землю, вшановувати пам’ять тих, хто творив історію.

Інформацію надано Полтавським обласним Центром народної творчості та культурно-освітньої роботи