×

На Полтавщині започаткували новий фестиваль їжі

Аби підвищити суспільний інте-рес до традиційної української кухні та призвичаїти населення до зеленого туризму, 13 липня у мальовничому селі Петрівка в етно-комплексі «Золота сота» відбудеться конкурс-фестиваль національних наїдків. Захід спрямований на популяризацію Полтавщини як середовища народної гастрономії та гастротуризму, а також відновлення традиції народних гулянь.

Організатор фестивалю, власниця садиби «Золота сота» Марина Мостова підкреслила, що мета конкурсу-фестивалю – популяризація домашньої української кухні. А слоган свята – «Домашня кухня для простих людей»:

– До участі плануємо залучити саме домогосподарок та пересічних шанувальників українських страв. Це мають бути прості родинні рецепти, які дійшли до нас з глибини віків від бабусь та прабабусь, або ті, які готують, скажімо, у якійсь певній місцевості.

Також вона зауважила, що умисне не запрошувала до участі рестораторів чи кухарів-професіоналів, аби дати змогу звичайним людям показати свою майстерність та здібності. Щодо журі, то оцінюватимуть конкурсантів шість успішних та знаних полтавців, жодний з яких не має кулінарної освіти чи досвіду.

Про організаторів, родину Мостових, та їхні кулінарні шедеври стало добре відомо після програми «Страва честі» на телеканалі СТБ, де Марина здивувала ведучого Юрія Ковриженка сімейним рецептом борщу з чорно-сливом та лимоном.

Віталій Мостовий з ентузіазмом розповідає про захоплення жінки та зазначає, що успіхом садиби завдячує саме Марині:

– Кохана дуже любить готувати, постійно експериментує та вигадує нові рецепти. Так, у меню садиби з’явилися рецепти галушок із шоколадною начинкою, борщі з медом, лимоном, яблуками та інші наїдки, якими залюбки пригощаємо гостей. Також до нас часто приїздять діти на екскурсії, і вона разом з ними ліпить різнокольорові галушки з додаванням природних барвників. Упевнений, що своїми наїдками зможемо приємно здивувати навіть найвибагливіших гостей.

Змагання в кулінарній майстерності буде як платним, так і безплатним:

– Якщо учасник заплатить 300 гривень, то зможе продавати свої страви гостям фестивалю. Якщо ж вирішить узяти участь безплатно – не матиме права торгувати. Вхід на фестиваль складатиме 50 гривень. За ці кошти відвідувачі зможуть скуштувати порцію борщу або галушок, на вибір. До слова, на заході буде своєрідний дрес-код – приходити бажано у вишиванках. Кожен, хто дотримається цього правила, отримає особливе частування домашньою наливкою, особисто від господаря комплексу, – ділиться Марина Мостова.

– Плануємо на території садиби поставити печі-ракети, адже в них швидко готуються страви. Крім цього, кожен учасник матиме окремий стіл. Від конкурсантів вимагається лише привезти власний посуд, інструменти і продукти, а також готувати страви під нашим наглядом, – додає Віталій Мостовий.

Страви учасників оцінюватимуть за трьома критеріями. Перший – презентація. Потрібно не просто винести свою страву, а зробити це креативно та по-особливому. Далі журі оцінюватиме її зовнішній вигляд та смак. За сумою балів визначать переможця, який отримає подарунки від кожного члена журі та особливий подарунок від організаторів – можливість відпочити в садибі. Усім іншим учасникам презентують по одному подарунку від окремого судді.

Програма свята розрахована на один день та містить такі основні заходи: о 13.00 – початок змагання для учасників; з 13.00 по 17.00 гості можуть відвідати майстер-класи з виготовлення мила, воскових свічок, картин з вощини та виробів з глини, узяти участь у старовинних спортивних розвагах, покататися на конях та навіть відвідати апі-будиночок; о 17.00 учасники презентуватимуть свої страви, а вже о 20.00 відбудеться оголошення переможця та нагородження конкурсантів.

Також для гостей фестивалю передбачена трансферна програма з Полтави – 170 грн з людини. Відповідно до маршрутного листа виїзд до садиби заплановано о 13.30, а від’їзд до міста о 18.00.

Організатори сподіваються, що на цьому заході всі відвідувачі зможуть відчути колорит справжнього сільського відпочинку, дізнаються для себе багато чого нового, гарно проведуть час з друзями та родиною. А для кулінарних умільців вони нагадують, що набір до участі в конкурсі ще триває, бо кількість учасників у ньому необмежена. Організатори будуть раді кожному, щоб разом перетворити фестиваль-конкурс їжі на тепле родинне свято.