×

На Полтавщині жінка пляшками утеплила будинок і побудувала паркан

Жителька села Озера Кобеляцького району Віра Івашко вирішила використовувати при будівництві будинку пляшки замість цегли. Господиня утеплила склотарою будинок, виклала паркан і прикрасила усі господарські будівлі.

Замінити будматеріали пляшками жінка вирішила заради економії грошей, які збирають на лікування дочки. З’ясувалося, що такий спосіб будівництва не тільки менш витратний, але при цьому більш довговічний і енергоефективний. Ідея відбудувати паркан з пляшок прийшла Вірі після того, що вона побачила по телевізору сюжет про палац, який побудований з пляшок від шампанського. Пляшки збирала по всьому селі.

“Іду по дорозі – побачила, забрала. Спеціально ходила, щоб по дорозі зібрати. А потім якось приходжу додому – мішків 5-6 під двором стоїть”, – розповіла господиня унікального будинку.

Повз таий яскравий двір сусіди не можуть пройти без захоплення. Огорожа з пляшок в кілька разів дешевша, ніж будь-яка заводська – вважає господиня. До того ж вона не псується з часом.

“Дерево пропадає, та й фарбувати треба його. Метал – іржавіє і вицвітає. А це поставив і свіжо виглядає. А як дощ пройде – краса”, – стверджує Віра.

А ще це енергоефективно – завдяки повітряній подушці, яка виникла між пляшками. Опалює свій будинок Віра тепер тільки дровами, хоча раніше включала ще й електрообігрівач. Єдине, про що не замислювалася господиня – її технологія ще й екологічно чистіша багатьох інших, тому як використовує повторно відходи.