×

Найбільша катастрофа з гуманітарними коридорами – на маріупольському і харківському напрямках, – Ірина Верещук

Віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук в ефірі одного з телеканалів детально розповіла, як мирні мешканці опинились в заручниках у окупантів. Російська армія нехтує будь-якими правилами воєнного часу. Допомогти людям майже неможливо.

«Протягом дня 18 березня ми знову не могли довезти до Ізюма та інших міст Харківської області бодай гуманітарний вантаж, не говорячи вже про евакуацію людей», – повідомила Ірина Верещук.

За її словами, проблемним також залишається коридор Маріуполь – Запоріжжя.

«Окупанти дозволяють мешканцям покинути місто лише на приватному транспорті або пішки. Тому люди рухаються своїм ходом. У Мангуші й Бердянську ми їх зустрічаємо та доставляємо до блок-поста окупантів у Василівці, далі – до Запоріжжя».

За даними Ірини Верещук, потягом учора – 18 березня – окупанти знову тримали наші автобуси з дітьми та жінками.

Разом з тим, робота по спасінню цивільного населення Україною ведеться: загалом за три дні функціонування гуманітарного коридору з блокадного Маріуполя станом на учора вдалося евакуювати майже 40 тис. мешканців.

Що стосується людей, які під час бомбардування знаходилися у бомбосховищі Драматичного театру, то – за словами посадовця – об’єктивну інформацію про них зібрати вкрай важко через відсутність там зв’язку.

«Врятувалися орієнтовно понад 300 людей, – повідомила вона. – Кількість загиблих з’ясувати поки що не вдається».

Віце-прем’єр-міністр додала, що двічі гуманітарні коридори організовувалися також з Луганської області. Щоразу вдавалося вивезти по кілька тисяч людей. На сьогодні, 19 березня, на Луганщину запланована доставка гуманітарних вантажів.

«Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасна отримають продукти харчування, воду, медикаменти і предмети першої необхідності, – розповіла Ірина Верещук. – На жаль, евакуація цього дня військовими заборонена. Напевне знову передбачаються обстріли, тому це вимушена міра задля збереження життя наших людей».

Також на 19 березня у планах – продовжити гуманітарний коридор Маріуполь – Запоріжжя. Автобуси вже перебувають у дорозі. До місця призначення прямує й бензовоз, який підживить приватні авто.

“Вся Україна сьогодні має фокусувати увагу на цих життєво важливих подіях”, – резюмувала Віце-прем’єр міністр.