
Зі вчорашнього дня почався Великий піст. І навіть якщо ви його не дотримуєтесь, то додатково розвантажити свій організм не завадить ніколи. Тому спеціально для вас ми підготували чудові та легкі рецепти пісних супів, щоб Великий піст неодмінно пройшов смачно і корисно.
- Солянка

Інгредієнти:
- 400 г квашеної капусти;
- 2-3 ст. ложки рослинної олії;
- 1 велика цибулина;
- 2-3 ст. ложки томатної пасти;
- 2 солоні огірки;
- 2 л овочевого бульйону;
- 1-2 ч. ложки каперсів;
- 4-5 оливок (бажано з лимоном);
- 2-3 зубчики часнику;
- 0,5 пучка кінзи;
- Сіль, перець – за смаком;
Як приготувати:
- Залий квашену капусту крутим окропом. Через кілька хвилин воду злий, капусту ретельно відіжміть. У великій сковороді розігрій олію.
- Додай капусту, туші на середньому вогні близько 10 хвилин, постійно помішуючи. Дай капусті злегка зарум’яниться. Додай дрібно нарізану цибулю і туші ще 5 хвилин.
- Введи томатну пасту і огірки, нарізані маленькими кубиками, прогрій ще 2-3 хвилини до появи сильного приємного аромату.
- Додай бульйон, доведи до кипіння на середньо-високому вогні. Вари 10 хвилин. Каперси промий, оливки наріж кільцями. Додай в суп і вари ще 5 хвилин.
- Поклади в солянку роздавлений часник і дрібно посічену кінзу, посолити і поперчити за смаком. Доведи до кипіння, зніми з вогню і накрий кришкою.
- Дай настоятися мінімум 30 хвилин.
- Густий суп з сочевицею

Інгредієнти:
- 1 великий баклажан;
- 1 червоний солодкий перець;
- 1 зелений солодкий перець;
- 1 цибулина;
- 4 зубчики часнику;
- 2 ст. ложки оливкової олії;
- 1 банка (450 г) помідорів у власному соку;
- 200 г червоної сочевиці;
- 1 ч. ложки зіри;
- 1 л овочевого бульйону;
- Сіль, перець – за смаком;
- 0,5 пучка кінзи або петрушки – для прикраси.
Як готувати:
- Баклажан наріж невеликими кубиками, посолити і поклади на паперовий рушник. Залиш на 30 хвилин, потім промийте холодною водою і обсуши.
- Духовку нагрій до 220 ° С. Наріж перці і цибулю невеликими кубиками. Дрібно нарубай часник. Виклади перець, цибулю, часник і баклажан на змащений оливковим маслом (1 ст.л.) деко.
- Зверху полів маслом, що залишилося і перемішати. Запікати овочі 20-30 хвилин, до рум’яного кольору. У велику каструлю склади помідори, промиту сочевицю і зіру, попередньо растолченную в ступці.
- Додай в бульйон і доведи до кипіння на середньо-високому вогні.
Зменш вогонь, накрий кришкою і вари 20-30 хвилин до готовності сочевиці. - Додай запечені овочі, сіль, перець і перемішати. Подавай з рубаною зеленню.
- Овочевий суп з локшиною

Інгредієнти:
- 1 середня цибулина;
- 1 ст. ложка оливкової олії;
- 0,5 ч. Ложка сухого чебрецю;
- 3 середніх моркви;
- 2 стебла селери;
- 2,5 літра овочевого бульйону;
- 1 лавровий лист;
- 1 чашка дрібної локшини;
- Сіль, перець – за смаком;
- Свіжий кріп або петрушка – для прикраси.
Як приготувати:
- У великій каструлі нагрій оливкова олія на середньому вогні. Підсмаж цибулю протягом 5 хвилин до золотистого кольору. Додай чебрець і перемішай.
- Наріж моркву і селеру в довільній формі. Додай до цибулі і смаж протягом 1-2 хвилин. Даси бульйон і доведи до кипіння на середньо-високому вогні.
- Поклади в суп лавровий лист, зменш вогонь до середнього. Всип локшину і вари близько 10 хвилин до стану al dente (в залежності від сорту).
- Додай сіль і перець за смаком. Посип зеленню і подавай.
- Грибні щі з квашеною капустою

Інгредієнти:
- 7-9 сухих білих грібів;
- 0,5 літра теплої води;
- 1 ст. ложки рослинної олії;
- 2 Середні цибулини;
- 500-700 г квашеної капусти;
- 2 л овочевих або грибного бульйону;
- 1 велика картоплиння;
- 1 лавровий лист;
- Перець горошком – за смаком;
- Кріп – за смаком;
- 4 зубчики часника;
- Сіль за смаком.
Як приготувати:
- Замочи гриби в теплій воді на 30 хвилин. Воду процідити і відстав. Гриби наріж невеликими кубиками. У сковороді нагрій рослинне масло.
- Обсмаж дрібно нарізану цибулю протягом 5 хвилин. Додай до цибулі капусту, зменшити вогонь і тушкувати 15 хвилин. У бульйон додай грибну воду, гриби і картоплю, нарізану кубиками.
- Вари 10-15 хвилин. Додай лавровий лист, перець горошком, сіль, вари ще 10 хвилин. У каструлю з супом поклади капусту і цибулю, доведи до кипіння.
- Додай кріп і дрібно нарізаний часник. Зніми з вогню і накрий кришкою. В ідеалі перед подачею щі повинні настоятися протягом 12-ти годин.
- Гострий овочевий суп з рисом

Інгредієнти:
- 1 велика цибулина;
- 2 ст. ложки оливкової олії;
- 2-3 зубчики часнику;
- 2 середні моркви;
- 2 стебла селери;
- 2 ч. Ложки сухого чебрецю;
- 0,5 ч. Ложки сухого перцю чилі;
- 3 цибулі-порею;
- 2,5 л овочевого бульйону;
- 1 банка (450 г) томатів у власному соку;
- 2-3 ст. ложки рису;
- Сіль, перець – за смаком;
- 1 ст. ложки лимонного соку.
Як приготувати:
- У великій каструлі нагрій оливкова олія на середньо-високому вогні. Дрібно нарубай цибулю і спассеруйте протягом 5 хвилин, додай дрібно нарізаний часник і смажити ще 1 хвилину.
- Додай морква і селера, довільно нарізані, чебрець, перець чилі і нарізану кільцями цибулю-порей. Тримай на вогні протягом 3-4 хвилин, постійно помішуючи.
- Додоай бульйон, томати разом з рідиною (якщо вони цільні, поріж) і промитий рис. Доведи до кипіння і зменш вогонь до середньо-низького.
Вари близько 30 хвилин. Додай сіль, перець і лимонний сік.