Досі шукаєте свій ідеальний рецепт сирників? Приготувати цю смачну страву – справжнє мистецтво, і це може підтвердити кожна господиня. Розповідаємо про найважливіші кулінарні секрети вдалих сирників – зберігайте собі на пам’ять!
Секрети приготування сирників
Сирники ― це досить проста та смачна страва, для приготування якої не потрібні особливі зусилля. Але разом з тим необхідно знати деякі секрети й тонкощі, аби вони вийшли соковитими, м’якими та пишними:
Правильно підібраний сир. Оскільки основним компонентом рецепту є сир, саме від його якості і залежатиме смак вашої страви. Обирайте лише найсвіжіший сир, він повинен бути однорідним (варто протерти його через сито) та м’яким. Сухий чи надто вологий сир не підійде. Оптимальним варіантом буде сир 9%-ї жирності.
Ідеальна консистенція. Запорукою соковитості сирників є правильна консистенція тіста. Щоб забрати надлишок вологи, у сирники додають борошно, манну крупу або крохмаль. Також не дозволять сирникам розпадатись яйця. Але тут ви маєте запам’ятати головне правило: забагато яєць ― не дуже добре. Варто додавати 1-2 яйця на 500 грамів сиру. Якщо додасте більше, тісто буде вологим та не триматиме форму.
В міру цукру. Якщо ви думаєте, що цукор не може зіпсувати такий десерт, як сирники, то ви помиляєтесь. Забагато цукру у тісті призведе до того, що під час процесу смаження він просто перетвориться на сироп. А це додасть зайвої вологи, яка не дуже добре вплине на консистенцію тіста.
Оптимальні розмір і форма. Краще робити сирники невеликого розміру та не надто товсті. Інакше вони погано пропікатимуться та їх складніше буде перевертати. В ідеалі один сирник варто виліплювати з тіста, яке може поміститися в одну столову ложку. Старайтесь робити сирники у вигляді невеликих кружалець.
Хрумка скоринка. Для того, щоб ваші сирники мали апетитну золотисту скоринку, смажити їх потрібно на добре розігрітій сковороді, на середньому вогні, додавши трохи рослинної олії. Також під час процесу смаження можна прикрити сковорідку кришкою, тоді сирники вийдуть пухкими й повітряними.
Дотримуйтеся цих нескладних правил, і вам легко вдасться будь-який рецепт сирників!
Цікавий рецепт сирників: 5 оригінальних варіантів
Сирники ― одна з найулюбленіших страв як дітей, так і дорослих. Їх із задоволенням їдять навіть ті, хто не дуже полюбляє сир. Основні інгредієнти, які входять до цієї страви, добре усім відомі. У кожної господині, звісно ж, є свій «секретний інгредієнт» та свої варіації приготування сирників. А ми хочемо поділитися з вами кількома оригінальними та небанальними рецептами цієї страви.
1. Сирники з яблуками
©Goodfon
Про корисні властивості сиру можна говорити довго, але часом хочеться із звичайної страви створити щось особливе та корисне. Тому рецепт сирників з яблуком ― ідеальний варіант. Завдяки паніруванню вівсяними пластівцями ваші сирники залишаться соковитими, а запікання в духовці позбавить їх надлишку жиру.
Інгредієнти:
• 250 г сиру
• 1 яйце
• 3 столові ложки манної крупи
• 2 яблука
• 1 стакан вівсяних пластівців
• ванільний цукор (на свій смак)
Спосіб приготування:
Змішайте в окремій посудині сир (можна взяти нежирний, тоді сирники будуть дієтичними), яйце, манну крупу та ванільний цукор. Яблука почистіть, натріть на тертці (якщо вони дуже соковиті, то зайвий сік краще відіжміть), додайте до сиру та все ретельно перемішайте. В іншу посудину насипте вівсяні пластівці. Змочіть злегка руки водою, сформуйте сирники кружальцями та обваляйте їх у вівсяних пластівцях. Розігрійте духовку до 180 градусів. На деко розстеліть пергаментний папір, трохи змастіть його рослинною олією та розкладіть сирники.
Випікати десерт потрібно 25-30 хвилин. Подавайте сирники ще теплими у ягідному чи сметанному соусі, або полийте їх медом, шоколадом чи карамеллю.
2. Сирники з бананом та шоколадом
©Goodfon
Досить оригінальний та безпрограшний варіант десерту, який сподобається усім без виключення, а особливо дітям.
Інгредієнти (на 4 порції):
• 400 г сиру
• 120 г бананів
• 160 г шоколаду
• 2 курячих яйця
• 4 столові ложки борошна
• 2 щіпки солі
• 4 столові ложки рослинної олії
Спосіб приготування:
Підготуйте усі необхідні інгредієнти. Покладіть у миску сир та додайте сіль. В окремій посудині розімніть виделкою банан і викладіть його до сиру. Слідом додайте яйця та ретельно усе змішайте. Насипте у суміш борошно та знову усе добре перемішайте. Сформуйте невеликі кульки та покладіть у центр кожної по шматочку шоколаду. Далі зліпіть сирники таким чином, щоб шоколад знаходився всередині кульок. По бажанню можна обваляти сирники у борошні та смажити на рослинній олії по 3 хвилини з кожного боку. От і все, сирники можна подавати до столу!
3. Гарбузові сирники
©Goodfon
Смачніших сирників годі й шукати, адже вони виходять дуже соковитими та ніжними! Гарбузові сирники неодмінно стануть вашим ідеальним сніданком.
Інгредієнти:
• 250 г сиру
• 250 г гарбуза
• 1 яйце
• 2 чайні ложки цукру
• 1 щіпка солі
• 2 щіпки меленої кориці
• 0,5 склянки борошна (для панірування)
• 2 столові ложки рослинної олії (для смаження)
Спосіб приготування:
Підготуйте необхідні продукти. Покладіть у миску сир, яйце, цукор та сіль і ретельно розімніть усе виделкою до однорідної суміші. Гарбуз почистіть, натріть на дрібну тертку та відіжміть зайвий сік. Потім додайте його до сиркової суміші і всипте корицю. Усе знову ретельно перемішайте.
На окрему тарілку висипте борошно. Вологими руками сформуйте з тіста невеличкі кульки та обваляйте в борошні. Смажте сирники на невеликому вогні на рослинній олії або вершковому маслі до золотої скоринки. Подавати сирники слід тепленькими, поливши їх сметаною, згущеним молоком або будь-яким джемом на ваш смак.
4. Овочеві сирники
©Goodfon
Слово «сирники» у нас зазвичай асоціюється з десертом, чи не так? Адже в класичному виконанні сирники мають бути солодкими. Але пропонуємо вам спробувати рецепт несолодких овочевих сирників. Чудовий варіант смачного сніданку або вечері!
Інгредієнти:
• 300 г сиру
• 100 г сиру пармезан
• 1 яйце
• 4 столові ложки борошна
• 50 г цвітної капусти або броколі
• 50 г моркви
• 50 г кропу
• соняшникова олія (скільки буде потрібно для смаження)
• сіль та спеції (на свій смак)
Спосіб приготування:
Перш за все, потрібно відварити овочі у підсоленій воді або приготувати їх на пару. Коли вони вистигнуть, нашаткувати їх дрібними кубиками. Сир потрібно перетерти через сито, а пармезан натерти на тертці. Поріжте дрібненько кріп та додайте до суміші сирів. Туди ж вбийте яйце, додайте сіль, спеції та овочі плюс дві третини порції борошна і ретельно усе перемішайте до однорідної консистенції.
Виліпіть невеликі пласкі коржики круглої форми та паніруйте їх у борошні. Обсмажте сирники на сковорідці на соняшниковій олії з обох сторін. Потім викладіть їх на застелене пергаментом деко та поставте у розігріту до 170 градусів духовку, приблизно на 8 хвилин. Подавайте овочеві сирники зі сметаною та часником.
5. Сирники з ковбасою та грибами
©Goodfon
Пропонуємо приготувати цікавий та нетрадиційний варіант сирників з додаванням у тісто ковбаси та грибів. Це смачна, ситна та дуже проста у приготуванні закуска, яка буде особливо до вподоби поціновувачам піци.
Інгредієнти:
• 100 г сиру
• 50 г ковбаси (можна замінити шинкою або будь-яким м’ясом)
• 1 яйце
• 1 помідор
• 5-6 столових ложок борошна
• 2 столові ложки кефіру
• 2 шт шампіньйонів
• 40 мл рослинної олії
• 50 г твердого сиру
• 20 г петрушки
• сіль, перець, паприка (на свій смак)
• сметана для подачі (на свій смак)
Спосіб приготування:
Підготуйте усі інгредієнти. Ковбасу, гриби та помідор нашаткуйте кубиками. З’єднайте сир, яйце кефір та борошно у мисці, добре усе перемішайте. Додайте у тісто нашатковані ковбасу, гриби й помідор. Туди ж висипте натертий твердий сир. Петрушку або будь-яку іншу зелень подрібнюємо і також додаємо у суміш. Усе приправляємо сіллю та спеціями і знову ретельно перемішуємо. Смажимо сирники на добре розігрітій сковороді на рослинній олії з обох сторін до рум’яної скоринки. До столу подаємо, поливши сметаною.
Сподіваємось, ви вже знайшли для себе цікавий рецепт сирників! Навіть не сумніваємося, що він неодмінно увійде до переліку ваших улюблених. Смачного!