×

Нацполіція назвала затриманого у Полтаві «міжнародним злочинцем»

Ватажок злочинного угруповання розшукувався Інтерполом за вчинення вбивства на території іншої держави. Починаючи з 90-х років, затриманий керував кримінальним угрупованням на Донеччині, згодом поширив свій вплив на Запоріжжі та Полтавщині. Учасники ОЗГ спеціалізувалася на рекеті, викраденні людей, торгівлі зброєю, погрозах, фізичних розправах та замовних вбивствах. Зловмисникам інкримінують скоєння злочинів передбачених шістьма статтями Кримінального кодексу. Про це повідомив перший заступник Голови Нацполіції Євген Коваль.

Працівники Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України встановили злочинне угруповання, яке займалося вчиненням тяжких та особливо тяжких злочинів на території України та за її межами. «На чолі» злочинної організації стояв уродженець Республіки Грузія, нині мешканець Києва.

«Самвел Донецький – найвпливовіший мафіозі, як він особисто себе називав, починаючи з 90-х, керував кримінальним угрупуванням на Донеччині, згодом поширив свій вплив на Запоріжжі та Полтавщині», – розповів Євген Коваль.

За словами першого заступника Голови Нацполіції, учасники організованої злочинної групи спеціалізувалася на жорсткому рекеті, викраденні людей, торгівлі зброєю, погрозах, фізичних розправах та замовних вбивствах. Крім того, організатор угруповання перебував у розшуку Інтерполом за вчинення умисного вбивства на території Республіки Вірменія.

В минулому бригада Самвела Донецького була добре відома у Макіївці та у всьому донецькому регіоні. Зловмисник разом з іншими учасниками банди тримав у страху осіб, які займалися приватною підприємницькою діяльністю, працівників та посадовців державних та банківських установ.

«У злочинному світі «славився» своєю підступністю і безпринципністю, за найменшої можливості будь-якою ціною прагнув зайняти вище місце на ієрархічному щаблі. При першому ж конфлікті інтересів бойовики Самвела жорстоко розправилися з лідером супротивників, розширивши межі свого впливу. Їхньою «візитівкою» були бандитизм, вибивання неіснуючих боргів, замахи на вбивства та вбивства», – продовжує Євген Коваль.

«При першому ж конфлікті інтересів бойовики Самвела жорстоко розправилися з лідером супротивників, розширивши межі свого впливу. Їхньою «візитівкою» були бандитизм, вибивання неіснуючих боргів, замахи на вбивства та вбивства», – сказав Євген Коваль.

Він додав, що правоохоронці тричі намагалися притягнути до відповідальності кримінального ватажка та його виконавців.

«Однак щоразу завдяки корумпованим зв’язкам у правоохоронних органах йому вдавалося уникнути покарання або обмежитися мінімальним формальним», – повідомив перший заступник Голови Нацполіції.

Євген Коваль розповів, що врешті-решт стало відомо, що «верхівка» злочинного світу винесла «вирок» Самвелу – страта. Дізнавшись про це, він перетворив місце свого проживання на фортецю, оснащену всіма можливими способами захисту. Проте згодом разом зі своїми людьми виїхав до сусіднього регіону.

Під час судового розгляду у справі одного зі злочинів самвелівської банди у Луганську наприкінці 90-х було скоєно напад на приміщення суду. Невідомі відкрили автоматичну чергу по залі засідань. Однак головний фігурант вчасно зорієнтувався і зміг врятуватися.

«Звинувачений у вимаганні з тортурами у складі та на чолі злочинної групи, Самвел потрапив за грати на 14 років та був етапований на західну Україну. Завдяки тим самим зв’язкам у потрібних органах домігся переведення у Запорізьку область. Згодом опинився на волі раніше потрібного строку. На збуті героїну знову був затриманий, але відбувся лише «відсидкою» у СІЗО протягом 3,5 років. У 2015 році лідер ОЗУ разом зі своїми бойовиками починає «гриміти» на всю Україну, вчиняючи злочин за злочином», – розповів Євген Коваль.

Власникові готельного комплексу «самвелівська бригада» «пред’явила» повернути неіснуючий борг за наводкою знайомої Самвела – заможної жительки Полтавської області. Бізнесмен мав віддати 84 тисячі доларів США, які, начебто, йому позичила подруга лідера ОЗГ. За відмову чоловік поплатився і здоров’ям, і майном:  на очах у десятків очевидців, серед білого дня, його жорстоко побили, переламавши ноги. А згодом змусили продати підставній особі свій готель та віддати виручені кошти – 73 тисячі доларів США.