×

Нацполіція затримала членів транснаціонального наркоугруповання та вилучила понад 368 кг героїну

Вчора ввечері у столиці правоохоронці затримали двох громадян Туреччини, які організували придбання героїну в Ірані та транзит наркотику через Україну до країн Європейського Союзу. Загальна вартість вилученої партії забороненої речовини за цінами «чорного» ринку становить понад мільярд гривень.

У результаті багатоходової спецоперації оперативники Департаменту боротьби з наркозлочинністю зі слідчими ГУНП в АР Крим та м. Севастополі, за сприяння прикордонної та митної служб України, митної служби Республіки Вірменія, колег-правоохоронців з Грузії та фахівців з Адміністрації по боротьбі з наркотиками США під  процесуальним керівництвом прокуратури АР Крим та м. Севастополі ліквідували контрабандний канал транзиту героїну.

Вчора, 22 липня, у столиці поліцейські викрили двох учасників міжнародної наркогрупи контрабандистів. Це – двоє громадян Туреччини, 1992 та 1999 років народження. Останні здійснювали постачання героїну з Ірану, через Вірменію, Грузію до України для подальшого збуту на тимчасово окупованій території Криму та контрабандного перевезення дрібними партіями до країн ЄС.

Фігуранти підшукували підприємців, які здійснювали свою діяльність  у сфері міжнародних вантажних перевезень з Ірану до інших країн. Спершу вони перевірили цю схему, провівши «пробні», «холості» поставки. Після успішного випробування каналу наркоторговці заховали героїн у муляж – пустотілу цеглу та направили в Україну.

Для викриття та документування злочинної діяльності учасників вказаного наркоугруповання оперативники провели контроль за вчиненням кримінального правопорушення у формі контрольованої поставки.

Коли будівельні матеріали із незаконним наповненням прибули на орендований склад у Києві, поліцейські затримали двох громадян Туреччини.

Під час слідчих дій в орендованому наркозлочинцями складському приміщенні та у їх особистих речах правоохоронці виявили 1 159 брикетів вагою майже 400 кг наркотичного засобу. Проведені експрес-тести підтвердили, що виявлена речовина – небезпечний наркотичний засіб «героїн». Надалі вилучені речові докази передадуть на проведення відповідної експертизи. За попередніми підрахунками вартість вилученого наркотику за цінами «чорного» ринку перевищує мільярд гривень. Фігурантів затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Затриманим інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 2, 3 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) та ч. 2 ст. 305 (Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів) Кримінального кодексу України.  Зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12  років ув’язнення з конфіскацією майна.

Слідчі дії, спрямовані на встановлення інших членів наркоугруповання, які перебувають як на території нашої держави, так і за її межами, тривають.

Департамент боротьби з наркозлочинністю
Національної поліції України
 © Офіційний сайт Національної поліції: https://pl.npu.gov.ua/news/narkozlochini/naczpolicziya-zatrimala-chleniv-transnaczionalnogo-narkougrupovannya-ta-viluchila-ponad-368-kg-gerojinu/