×

Натуральний гарбузовий мармелад

Для приготування мармеладу краще вибрати гарбуз мускатних сортів. Вони більш солодкі, тож цукру можна покласти менше.
Інгредієнти:
• Гарбуз – 1 кг
• Цукор – 400 г
• Лимон – 1/2 шт.

Спосіб приготування:
Гарбуз помити, очистити та нарізати на невеликі шматочки. Далі його потрібно термічно обробити. Є кілька способів:
• Запікання в духовці. Для цього гарбуз порізати серпиками товщиною 2–3 см, викласти на деко і випікати в духовці 35–40 хвилин при температурі 180–200°С.
• Пропарювання в пароварці. Нарізати гарбуз кубиками 3 на 3 см. У пароварку налити воду і варити 30 хвилин.
• Зварити гарбуз у воді. Нарізати кубиками,
залити водою так, щоб вона покривала шматочки наполовину, і варити під кришкою 15–20 хвилин.

Оброблений гарбуз перечавлюємо у пюре та пропускаємо через блендер, аби уникнути грудочок. До готового пюре додаємо цукор,
старанно розмішуємо утворену масу та ставимо її на плиту. Уварюємо масу протягом півгодини на мінімальному вогні, не забуваючи при
цьому постійно помішувати пюре, щоб воно не пригоріло. Після цього в каструлю додаємо свіжовичавлений лимонний сік і проварюємо
мармелад ще 10 хвилин.

Поки маса охолоджується, готуємо форми для застигання. Особливих вимог до ємності немає, тому це може бути як плаский лоток, так
і деко з високими стінками або ж навіть силіко- нові форми для запікання. Головне, щоб вибра- на форма була придатна до термічного впливу.

Щоб мармелад не пристав до стінок, обрану ємність застилаємо пергаментом або тонкою харчовою плівкою. Силіконові форми
змащуємо олією.

Пюре виливаємо в форму шаром товщи- ною 1,5–2 см та відправляємо у духовку сушитися при мінімальній температурі. Готовність
мармеладу визначається утворенням верхньої щільної кірочки та загальною пружністю маси.

Сушити мармелад також можна і при кімнатній температурі. Для цього ненакриту ємність тре- ба залишити в теплі на п’ять-сім днів.
Готовий мармелад викладаємо на тарілку, нарізаємо порційними шматочками й обсипаємо цукром або пудрою. За бажанням можна
прикрасити горіхами.