×

“Не дай вірусам шанс!” – у Полтаві проведуть тиждень тестування на гепатит С і ВІЛ

Із 20 по 27 листопада в Україні триває Європейський тиждень тестування на ВІЛ, яке має на меті збільшити кількість усвідомлених тестувань на ВІЛ та вірусні гепатити В і С.

 В.о. директора КП “Полтавський обласний центр громадського здоров’я” Ніна Дурдикулиєва розповіла про цю акцію детальніше.  

“Протягом тижня, з 20 по 27 листопада ми, по-перше, плануємо переконати якомога більше людей у тім, що хворіти на ВІЛ та гепатити можуть не лише певні категорії населення  – у зоні ризику перебуває кожен із нас. І за певних обставин захворіти може кожен. Також хочемо донести якомога більшій кількості населення: гепатит – виліковний! Чим раніше його діагностувати, тим ефективнішим і результативнішим буде лікування. Натомість знають про свій позитивний статус лише 20 відсотків інфікованих тепатитом С і лише 9 відсотків інфікованих гепатитом В українців”, – поділилася жінка.

Ще одна мета – розповісти людям, що Україна закупила достатню кількість ліків проти гепатиту С.Гепатит С можна вилікувати вже за 3-6 місяців. Лікування якісне, ефективне і безкоштовне. Цьогоріч в Україні є майже 30 тисяч курсів для лікування гепатиту С.

Тож кінцева мета Європейського тижня тестування – попри пандемію коронавірусу максимально  збільшити кількість тих, хто отримує лікування проти гепатиту С за державною програмою.

Проведення Європейського тижня тестування на ВІЛ запроваджено в Україні з 2013 року. А з 2015 року у рамках цього тижня проводиться тестування не лише на ВІЛ, а й на маркери гепатиту В і С. 

Пройти тестування можна у свого сімейного лікаря, в кабінетах «Довіра» центральних районних лікарень, у центрі СНІДу та в багатьох інших лікувально-профілактичних закладах області. 

“У співпраці з БО «Світло надії» протягом Європейського тижня тестування наш Центр буде сприяти обстеженню швидкими якомога більшої кількості населення – щоб визначити якнайбільше людей, які досі не підозрюють про свій позитивний статус. Під час тестування буде дотримано конфіденційність. Соціальні працівники наших партнерів , БО “Світло надії”, здійснюватимуть із дотриманням карантинних вимог як дотестове, так і післятестове консультування. Будемо поширювати інформаційні матеріали, друковану продукцію про фактори ризику виникнення цих захворювань та шляхи запобігання. 

На жаль, через карантинні обмеження масові акції з експрес-тестування на вірусні гепатити та ВІЛ-інфекцію, як ми робили це раніше, неможливі. Проте швидкі тести на вірусні гепатити та ВІЛ наразі доступні для кожного мешканця області”, – додала Ніна Іванівна.

Акція першочергово проводиться для:

  • молоді, яка часто змінює сексуальних партнерів і не користується запобіжними засобами, відвідує салони краси із сумнівною якістю обслуговування;
  •  до дорослих людей із “бурхливою” юністю; 
  • до тих, хто переніс переливання крові, особливо у 90-х роках; 
  • до працівників комерційного сексу, 
  • тих, хто вживає ін’єкційні наркотики; 
  • до чоловіків, мають секс із чоловіками; 
  • до усіх свідомих людей, котрі не входять до жодних цільових груп населення. 

Захворіти на ВІЛ та вірусний гепатит може кожен. Виділити 15 хвилин свого часу і пройти тестування також може кожен. 

Публікація створена за сприяння КП “Полтавський обласний центр громадського здоров’я”