×

Ненудні рецепти для Великого посту

Весна завжди асоціюється періодом оновлення. Природа після тривалих холодів ось-ось готова порадувати наше око буйним цвітінням і теплом. В цей час і людині важливо не забувати пройти певні ритуали.

У понеділок, 15 березня, починається Великий піст, який триватиме 47 днів. Тож із цього приводу ми публікуємо підбірку рецептів незвичайних та простих страв, які можна їсти під час посту.

  1. Пельмені з грибами
пельмені
© Shutterstock

А ти знала, пельмені — це не тільки смачна страва, а ще й свого роду медитація. Адже ліплення пельменів дуже добре заспокоює 🙂

Інгредієнти:

Тісто:

  • Борошно — 3 склянки;
  • Вода — 1 склянка.

Начинка:

  • Сирі шампіньйони — 700г;
  • Лук — 2 шт;
  • Сіль — 1 ч.л .;
  • Чорний перець — пара пучок;
  • Рослинна олія — ​​5—6 ст.л .;

Як приготувати:

  • Заміси тісто змішавши борошно з водою. Прикрий тісто на 20-30 хвилин. За цей час клейковина з’єднається з водою і тісто стане податливим і еластичним.
  • Поки тісто стоїть собі і чекає свого часу, приготуй начинку. Гриби помий і зріж темні місця. Наріж печериці крупно і довільно. Форма нарізки не важлива, оскільки після обсмажування всю цю масу ти будеш пропускати через м’ясорубку.
  • На розігрітій сковороді з 2-3 ст.л. масла висип гриби і на середньому вогні помішуючи, обсмажити їх до рум’яної. Жарка грибів повинна зайняти не більше 15-и хвилин. Потім зніми гриби з плити.
  • Цибулю наріж півкільцями. Потім висип цибулю на розігріту сковорідку з 2-3 ст.л. масла. Обсмажуй помішуючи на середньому вогні до рум’яності.
  • З’єднай цибулю з грибами і пропусти через м’ясорубку. Додай сіль, поперчити і гарненько перемішати.
  • Тісто розкачай до 2-х мм. За допомогою форми (стакан або кришечка з-під кави діаметром 7-8 см) наріж кружечки.
  • Виклади по 1 ч.л. начинки. Склади кожен гурток вдвічі і Защипніть тісто по периметру. Потім з’єднай кінці вареника, щоб вийшов пельмень. Защипувати краю потрібно акуратно і ретельно. Якщо кружечки підсохли для кращої клейкості краю по периметру можна злегка змастити водою.
  • Склади пельмені на присипану борошном поверхню. На цьому етапі їх можна заморозити, для цього виробу треба викласти на густо посипаний борошном деко і покласти його в морозилку, через кілька годин пельмені можна зсипати в пакет і зберігати морозилці.
  • Вари пельмені в солоній воді (на 2 л води 1 ч.л. з верхом) доведеної до кипіння. Як спливуть на поверхню — вари всього 1 хвилину.
  • Змасти грибні пельмені рослинним маслом і за бажанням посип зеленою цибулею. Дуже смачно подавати з соєвим соусом.
  1. Грибна солянка
Як приготувати солянку
Як приготувати солянку: рецепт з фото © depositphotos.com

Інгредієнти:

  • Свіжі печериці — 300 г;
  • Солоні огірки — 100 г;
  • Мариновані печериці — 100 г;
  • Зелені маслини — 1 баночка;
  • Картопля — 2 шт .;
  • Лук — 2 шт .;
  • Морква — 1 шт .;
  • Томатна паста — 3 ст.л .;
  • Масло рослинне — 2 ч.л .;
  • Сіль — 1,5 ч.л .;
  • Перець горошком — 8 шт .;
  • Лавровий лист — 2 шт .;
  • Часточки лимона;
  • Зелень петрушки або кропу.

Як приготувати:

  • Ріпчасту цибулю подрібніть. Моркву натерти на крупній тертці.
  • На сковороду даси 3-4 ст.л. рослинного масла.
  • На середньому вогні підрум’янити цибулю і моркву протягом 10 хвилин. Помішуй, щоб не пригоріло.
  • Додай всю томатну пасту, розбав водою (150мл). Гарненько перемішати. Туші цибульно-томатну пасеровку на середньому вогні близько 5-7 хвилин.
  • Огірочки дрібно ізмельчі.Марінованние гриби наріж пластинками. Соління виклади в сотейник, додай 3ст.л. рослинного масла і туші на середньому вогні протягом 10 хвилин, часто помішуючи.
  • Свіжі печериці измельчи. Картопля почистити, наріж шматочками приблизно 2х2 см. Маслини наріж шайбочками 2 мм. Рідина розсолу збережи, вона потрібна для бульйону.
  • Розсіл від простих чорних оливок не підходить! Тому не викупиш зелені маслини чорними. Чорні оливки можна додати окремо без розсолу.
  • У 3-х літрову каструлю набери 1,5л води. Спар. Додати 2 лаврові листки і 8 шт. чорного горошку. Закинь картопля і свіжі гриби.
  • Вари 10 хвилин на середньому вогні. Додай цибульний-морквяно-томатну пасеровку. Слідом за томатної пасеруванням додай тушковані соління і оливки з розсолом. Вари солянку ще 10-15 хвилин. Посолити (1,5 ч.л. солі).
  • Зніми з вогню. Дай солянці відпочити 15 хвилин.
  • При подачі в кожну тарілку поклади: подрібнену зелень і пару часточок лимона. Подавати із зеленню і лимоном.
  1. Суп із зеленої сочевиці
суп зі сочевицею
суп зі сочевицею – простий рецепт © depositphotos.com

Складові:

  • 250г сухої зеленої сочевиці;
  • 2 середніх ріпчасті цибулі;
  • 1 болгарський перець;
  • 2 ст.л. томатної пасти;
  • 4 зубчики часнику;
  • Шматочок кореня селери 5х3см;
  • Зелень петрушки;
  • 1 ч.л. без верху сухого орегано;
  • 1 ч.л. без верху куркуми;
  • 1 лавровий лист;
  • Мелений чорний перць;
  • 1,5 ч.л. солі;
  • 3 ст.л. рослинного масла (для смаження).

Як приготувати:

  • Зелену сочевицю перебери (це важливо, тому що можуть потрапляти навіть камінчики).
  • Промий, залити водою, близько 1.5 л, залишити на 8-12 годин для набухання. Зручно залити на ніч.
  • Воду, в якій набухала сочевиця, необхідно злити.
  • Пересип сочевицю в каструлю, в якій буде варитися суп, знову залий її чистою водою (трохи більше 1 л).
  • Варити чечевицю до готовності (близько 15 хвилин), воду в якій вона варилася не зливати — це основа для супу.
  • Тим часом, готуй пассеровку. Лук очисти, подрібнити. Перець дрібно подрібни.
  • На добре прогрітій сковороді з 2-3 ст.л. рослинного масла обсмажити суміш цибулі і перцю на середньому вогні 10 хвилин. Час від часу помішуй, щоб не пригоріло.
  • Часник почистити, порубай не дуже дрібно. Пасерування закинь в каструлю з сочевицею, додай 2 ст.л. томатної пасти. Закинь корінь селери.
  • Додой до супової основи ще 1 л води або трохи більше в залежності від того яку густоту супу ти хочете. Доведи до кипіння. Кип’яти 10 хвилин.
  • Потім закинь подрібнений часник, орегано (1 ч.л.), куркуму (1 ч.л.), лавровий лист (1 шт.), Чорний перець (пара пучок) і сіль (1,5 ч.л.).
  • Варити суп на маленькому вогні під кришкою ще 5 хвилин. Зніми з плити і дай відпочити під кришкою 10 хвилин.
  • Подрібни зелень петрушки. Подавай, посипавши подрібненою зеленню петрушки. Дуже смачно з тостами або грінками.
  1. Пісний морквяний пиріг
морквяний пиріг - пісний рецепт
морквяний пиріг – пісний рецепт © depositphotos.com

Складові:

  • 450г сирої почищеним моркви;
  • 150 мл рослинного масла рафінованого;
  • 200г цукру;
  • 300г сухої манки;
  • 1 лимон;
  • 100г родзинок;
  • 150г води;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 3 зернятка кардамону;
  • 0,5 ч.л. соди.

Як приготувати:

  • Включи духовку на 180С. Морква повинна бути чистою і почищеним. Натри морква на тертці.
  • Ізюм перебери, промий холодною водою. Замочувати родзинки не потрібно. Лимон добре вимий, зніми цедру за допомогою дрібної терки. З половини лимона вичави сік.
  • Друга половинка лимона теж знадобиться, нею пізніше будеш гасити соду.
  • Зерна кардамону измельчи в кавомолці. Щоб кавомолка краще зміліла кардамон, а не просто прокручувала його в чаші, додай в подрібнювач для пару столових ложок цукру.
  • Заміси тісто. З’єднай в мисці морква, цедру і лимонний сік, цукор і ванільний цукор, подрібнений кардамон. Додай 150 мл води. Гарненько перемішати і залиш суміш на 5 хвилин, щоб морква випустила сік.
  • Додай 150 мл рафінованої олії. Додай родзинки. Перемішати. Додай всю манку. Гарненько перемішати і залиш на 10 хвилин, щоб манка трохи розбухла. 0.5 ч.л. соди висип в столову ложку і погаси соком з другої половинки лимона. Акуратно вмішати піну в манне тісто, все ще раз перемішати лопаткою.
  • Підготуй форму для випічки. Суху форму змастити всередині рослинним маслом (1ст.л.) і обсип манкою — так ти створиш антипригарне покриття для пирога. Розподіливши тісто в формі, тильною стороною ложки або лопаткою вирівняти поверхню. Випікати 1 годину при 180С в добре розігрітій духовці.
  • Поверхня морквяного пирога може трохи растрескаться — це нормально, але як тільки з’являються перші тріщини діставай пиріг з духовки. Дай трохи охолонути і перекинь форму з пирогом на тарілку. Пиріг з легкістю дістається з форми.
  1. Безалкогольний глінтвейн
© shutterstock

Інгредієнти:

  • 1 л вишневого соку;
  • Кориця 3 палички;
  • Корінь імбиру 3 см;
  • 1-2 зірочки бадьяна;
  • 4-5 зерняток кардамону;
  • Гвоздика 3-4 бутона;
  • Запашний перець 3-4 горошини;
  • Мускатний горіх 2 щіпки;
  • Половина лимона.

Як приготувати:

  • Спеції для глінтвейну вибирай на смак: сухий імбир, кориця, мускатний горіх, кардамон — дуже приємні теплі аромати. Гвоздика, бадьян — специфічні і різкі по аромату, вони теж важливі, але з ними важливо не переборщити. Сирий (свіжий) імбир дає гостроту на подобі пекучого перцю, з ним треба теж акуратніше.
  • Лимон наріж тонкими кружальцями.
  • Імбир наріж тонкими пластинками.
  • Всі спеції, лимон і імбир виклади в каструлю. Залий 0,5 склянки води і довести до кипіння. Потім залий вишневий сік.
  • На маленькому вогні нагрій сік зі спеціями.
  • До кипіння не доводь. Нагрій приблизно до 80-90 С.
  • Як тільки від поверхні почне підніматися пар і каструля почне “шуміти” ніби скоро закипить, вимикайте вогонь. Залиш на гарячій конфорці.