×

«Неочікувана» перемога фаворита: чим завершився кадровий конкурс у міськвиконкомі

16 серпня в міській раді відбувся третій і останній етап кадрового конкурсу на заміщення вакантних посад начальника управління освіти міськвиконкому та його першого заступника. Проходив він у формі індивідуальної співбесіди, під час якої члени комісії повинні були визначити готовність учасника працювати на конкретній посаді та розуміння специфіки роботи.

Перед початком співбесіди один із кандидатів Олександр Семергей зателефонував до членів комісії та повідомив, що знімає свою кандидатуру і відмовляється від подальшої участі в конкурсі. Свій вчинок він пояснив на власній сторінці у Facebook, опублікувавши запис-звернення до секретаря міської ради Олександра Шамоти та голови комісії з команди СДП Сергія Рекотова. У ньому він відкрито звинувачує новообрану владу в кадрових махінаціях:

– У зв’язку з надмірною заангажованістю конкурсу на посаду очільника міської освіти на користь кандидата від партії «Рідне місто» Юрія Матвієнка заявляю про свою відмову брати участь у завершальному етапі конкурсу. На жаль, дії конкурсної комісії мають усі ознаки упередженості. Прозорість і критерії визначення компетентності кандидатів відсутні. Працює принцип партійного «квотування» посад, який уже давно дискредитував себе, відкриваючи дорогу на посади випадковим діячам, котрі швидко перетворюються в казнокрадів. Враховуючи численні застарілі проблеми міської й обласної освіти, де, окрім катастрофічного погіршення якості навчання і суцільної комерціалізації навчально-виховного процесу, є і численні випадки розкрадання бюджетних і приватних коштів, майна, хабарництво, «подвійні стандарти» у ставленні до учнів, призначення керівника-статиста призведе до погіршення ситуації.

Окрім учасника, що вибув, значні порушення під час співбесіди з кандидатами помітив і заступник найбільшої фракції в Полтавській міській раді Олександр Глазов. Він зауважив, що некомпетентність комісії досягла свого апогею, а численні процедурні порушення під час конкурсу не залишили шансів учасникам гідно представити себе:

– Завдяки нашим намаганням усі етапи конкурсу вперше проводилися із використанням он-лайн трансляції, тому кожен охочий міг спостерігати прискіпливе відношення до окремих кандидатів та загальне налаштування членів комісії. Останній етап яскраво довів неспроможність комісії виважено та професійно приймати кадрові рішення стосовно учасників конкурсу, адже вони свідомо поставили кандидатів у нерівні умови, технічно просували «потрібних» людей, цинічно позбавили звичайних учасників права на перемогу.

Нагадаємо, що другий етап конкурсу вимагав від учасників знань стосовно специфіки їхньої роботи. Але ані кадрова служба міськвиконкому, ані члени комісії не дали кандидатам ознайомитися з посадовою інструкцією, тим самим перетворивши конкурс на суто формальне дійство із заздалегідь відомими переможцями. Проте на думку заступника міського голови з гуманітарних питань з команди Олександра Удовіченка «Рідне місто» Світлани Нестулі, кандидати, які претендують на посаду, повинні чітко знати тонкощі та механізми їхньої майбутньої роботи. Як саме претенденти мають дізнаватися «ті тонкощі», вона не змогла пояснити.

Голова комісії Сергій Рекотов, який попередньо заявив про наміри не враховувати набрані бали та обирати переможця виключно на розсуд членів комісії, протягом усього третього етапу відкрито демонстрував свою прихильність до певних кандидатів, а також задавав питання, що стосувалися лише особи учасника.

За результатами трьох етапів, довгоочікувану перемогу здобув Юрій Матвієнко, який уже вдруге обійматиме цю посаду. Свою перемогу він пояснив знаннями та фаховими напрацюваннями, а також досвідом, який дозволив йому від початку конкурсу стати абсолютним лідером серед кандидатів.

На думку Олександра Глазова, запитувати конкурсантів про їхні особисті якості, зухвало ігноруючи професійні питання – ознака некомпетентності та упередженості членів комісії:

– Прикро, що члени комісії запитували в конкурсантів не про роботу, а про особисті цінності. Вважаю, що люди, які працюють у комунальних установах і передусім у виконавчому комітеті, повинні якісно виконувати свої посадові обов’язки та гідно працювати на благо громади. Враховуючи численні порушення, маємо цілком очікуваний результат кадрового конкурсу, який напередодні анонсувала більшість полтавських ЗМІ.