×

Пасхальне послання високопреосвященного Афанасія, архиєпископа Полтавського і Харківського

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННОГО АФАНАСІЯ , АРХІЄПИСКОПА ХАРКІВСЬКОГО І ПОЛТАВСЬКОГО священству, чернецтву і всім вірним Харківсько-Полтавської єпархії Православної Церкви України

Христос воскрес!

Дорогі брати і сестри! Рідні мої!

Вже тридцять років наша Вітчизна Україна йде хресною дорогою, несучи на собі тяжкий хрест важких випробувань, розпинаючись на хресті разом із Сином Божим. І кожен із нас, християн, спільно з Христом розпинається і спільно з Ним сходить у пекло свого серця, переповненого стражданням за Розіп’ятим, щоб через страждання відчути радість воскресіння.

Христос зійшов у пекло і ми разом із Ним. Христос зламав ворота пекла і ми повинні з Божою допомогою подолати пекельні випробування, зламати опір внутрішнього ворога, яким є гріх. А найстрашніший гріх для українця – це відступитися від Батьківщини і віри православної. Сьогодні ми згадуємо, як однодушно стояли багато місяців на молитві за Україну і цей молитовний щит врятував Батьківщину, не допустивши в серця наші згубної отрути неправди, що спонукувала до страшного гріха зради й відступництва.

Тому зараз, коли неправда взяла гору над здоровим глуздом і захитала основи нашої держави, ми, як вірні сини й доньки України, зобов’язані стати могутньою перепоною на шляху колаборації, яка уразила наше суспільство і згубним вірусом заповзає в душі українців. Цей вірус незрівнянно небезпечніший, ніш коронавірус, що уражує тіло, але нездатен зламати душу.

Сьогодні ми сумуємо, але сьогодні ми й радіємо, адже хоч і помер Христос на хресті, але й воскрес, як наш Спаситель, із мертвих. До цього торжества ми прийшли через переживання страждань Христових у Його Страстях, адже «той, хто не пережив Страсті Господні в глибині покаяння і не став співучасником Його смерті, той  не буде й співучасником у духовному воскресінні, й не отримає Духа Святого», – пише прп. Симеон Новий Богослов.

Істина нашого життя полягає у Воскреслому Господі нашому Ісусі Христі, Який зруйнував ворота пекла і дарував нам свободу вибирати Життя Вічне. Озброївшись цією істиною, український народ стане міцніший за крицю, відстоюючи свободу Матері-України, в якій тільки й можна бути йому щасливим. Ставши на бій із ворогом внутрішнім і ворогом зовнішнім, який поневолює видимо й невидимо, будемо брати приклад із нашого Господа, з Його жертовного подвигу заради нашої свободи. Падаючи і піднімаючись, будемо долати шлях спасіння мужньо і впевнено. Сказав Іоанн Златоуст: «Нехай ніхто не боїться смерті, бо від неї нас звільнила смерть нашого Спасителя».

Наша Церква неухильно йде шляхом відродження, все більше українців навертається під омофор, освячений жертовною кров’ю автокефальних мучеників, подвиг яких став непохитним фундаментом і дороговказом для наступних поколінь священства й вірних, всього українського народу. І хоч нинішнє українське суспільство все далі й далі відходить від Бога, все ж із цього мороку йому світить Хрест Христа Спасителя, адже, зійшовши на нього, Господь наш помер і воскрес. Своїм воскресінням Господь відкрив нам пасхальну радість чистої жертви тих, хто віддав своє життя за віру й Україну, за її свободу й незалежність, знаючи, що терпіння приводить до хреста, але виводить із полону неволі. В цьому полягає смисл терпіння всієї України, яка стала на першу сходинку нової ери.

Дорогі у Христі Ісусі! Перебуваймо в молитві й пасхальній радості, у любові й надії, з миром у серці й добрими думками в розумі. Пасхальним привітом пригортаю вас до свого серця! Привітом пасхальної радості лину до кожного стражденного, пораненого в бою за Україну, тортурами знеможеного в полоні, важкими обставинами вигнаного з рідної землі, упослідженого сильними світу цього. Усім бажаю світлого променя від пасхальних дарів воскреслого Христа!

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай завжди перебуває з усіма вами!

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Високопреосвященний АФАНАСІЙ, архієпископ
Харківський і Полтавський Православної Церкви України
Пасха Христова  року Божого 2020