×

Пацієнтів із лайм-бореліозом більшає. Як уберегтися?

Полтавська область цього року – серед лідерів за поширеністю кліщового іксодового бореліоза (лайм-бореліоза, хвороби Лайма). Торік його підтвердили в регіоні в понад 300 людей, 2023-го – уже в 50-ти. Пік поширення лайм-бореліоза припадає  на весняно-літній період, повідомили в Полтавському обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Переносять збудники цього інфекційного природно-вогнищевого захворювання – мікроорганізми роду Борелія – іксодові кліщі. Хвороба Лайма вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат, шкіру. Зараження можливе при споживанні сирого козячого молока й інших молочних продуктів без термічної обробки, при втиранні в шкіру роздавленого кліща. Однак найчастіше воно відбувається при укусах кліщів під час відпочинку в паркових зонах, скверах, біля лісових масивів, озер, ставків та інших водойм, при відвідуванні лісу та роботі на дачних ділянках. Присмоктатися до тіла людини кліщі можуть не тільки під час перебування на природі, а й пізніше, залишившись на одязі, речах, у букетах квітів, дровах, принесених додому, на домашніх тваринах після прогулянки тощо. Тому будьте пильними й дотримуйтесь заходів індивідуального захисту, радять у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Полтавській області.

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі:

• носіть вбрання, яке щільно прилягає до тіла, бажано світле, із довгим рукавом, аби кліщів було легше помітити;

• одягайте закрите взуття;

• покривайте голову;

• залишайте якомога менше відкритого шкірного покриву, особливо захищайте місця, де шкіра ніжна, тонка (під пахвами, у паху, біля вуха, на волосяній частині голови);

• час від часу, перебуваючи на природі, оглядайте себе й один одного на наявність кліщів;

• використовуйте сучасні репеленти для відлякування цих павукоподібних, у складі яких є хоча б одна активна речовина (DEEN- ДЕТА; пікарідін – KBR 3023; IR3535; OLE – ефірна олія лимонного евкаліпту; PMD – параментан-діол; 2-undecanone; перметрін);

• звільніть місце, де відпочиватимете на природі, від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м, на присадибних ділянках вчасно скошуйте траву, обрізайте кущі тощо;

• повернувшись додому, одразу змініть одяг, білизну, ретельно огляньте їх, випріть та випрасуйте, у жодному разі не залишайте біля ліжка, не спіть у ньому (витрушування не допомагає).

При укусі кліща зверніться до найближчого лікувального закладу, щоб фахівець надав кваліфіковану медичну допомогу, а за відсутності такої можливості видаліть кліща самостійно, не допускаючи його пошкодження, спеціальним пінцетом, який можна придбати в аптеці, або пальцями, обгорнутими марлею (не голіруч!). Витягуйте кліща перпендикулярно до поверхні шкіри, вхопивши ближче до хоботка. Не використовуйте для цього компреси, олію, спирт чи інші рідини. Також не можна припікати кліща, тиснути його пальцями, крутити чи різко смикати. Якщо хоботок залишився в шкірі, дістаньте його стерильною голкою, як скалку.

Після видалення павукоподібного протріть місце присмоктування антисептичним засобом (розчином йоду, спиртом) і слідкуйте за своїм самопочуттям, а краще віднесіть кліща в лабораторію, здайте кров на антитіла та за потреби пройдіть імунотерапію. Інфекція, яку переносить кліщ, має інкубаційний період від 1 до 45 днів (у середньому 7-14 днів). Швидке видалення носія знижує ризик розвитку захворювання. Зараження малоймовірне, якщо тривалість прикріплення кліща становила менше ніж добу, та більш імовірне, якщо понад 72 години. Про інфікування лайм-бореліозом можуть свідчити висипи, що з’явилися на шкірі, лихоманка чи озноб, головний біль, втома та біль у м’язах або суглобах.