×

Педагог – це не просто професія, це покликання долі…

«Він актор, але його глядачі і слухачі не аплодують йому.
Він скульптор, але його роботи ніхто не бачить. Він лікар,
але його пацієнти рідко дякують за лікування та далеко не завжди
бажають лікуватися. Де ж йому взяти сили для щоденного
натхнення? Тільки в самому собі, тільки в усвідомленні величі
своєї справи», – писав про роботу педагога Василь Сухомлинський.

Робота, що пов’язана з викладанням, завжди вважалася дуже складною, але водночас поважною діяльністю. Робота в закладі освіти
повинна бути не тільки продуктивною, але й цікавою для всіх учасників процесу навчання та виховання.

Позашкільна освіта займає вагоме місце в системі безперервної освіти і є її невід’ємною та унікальною складовою. Освітній процес закладу позашкільної освіти має значні можливості щодо забезпечення умов для інтелектуального, духовного і фізичного розвитку учнівської молоді. Виховні заходи, години спілкування, ігрові програми, концерти, квести і фестивалі розкривають у наших дітей той потенціал, який інколи дуже важко розгледіти за учнівською партою, купою зошитів та підручників.

Саме з метою творчого та інтелектуального розвитку дітей і підлітків, розкриття їхніх здібностей та талантів успішно здійснює свою діяльність Заклад позашкільної освіти «Полтавський міський центр дитячо-юнацьких клубів за місцем проживання» Полтавської міської ради. На сьогодні мережа закладу досить розгалужена, з дієвими осередками в кожному мікрорайоні міста.

Творчі об’єднання Центру працюють за початковим рівнем, спрямованим на розвиток та підтримку здібностей та обдарувань вихованців. Головне завдання педагогів-організаторів на цьому етапі – залучення дітей та підлітків мікрорайонів до занять у гуртках, секціях, творчих об’єднаннях за інтересами.

Наш заклад – це той єдиний простір дитини, у який вона з радістю поринає за власним бажанням і творчим потягом. Тож дитячо-юнацькі клуби за місцем проживання здійснюють свою
діяльність за кількома напрямками.

Художньо-естетичний

З метою підтримки і стимулювання інтелектуально та творчо обдарованих дітей, формування духовності молодого покоління вихованці ДЮК беруть участь у конкурсах інсценізації, театралізованих дійствах, костюмованих шоу та фестивалях.

Особливу актуальність має національно-патріотичне виховання, що ставить перед педагогом основне завдання – виховання патріота,
громадянина своєї держави, який зможе не тільки усвідомити свою національну приналежність, а й відчути її серцем.

Тож для поглиблення знань з історичного минулого нашого народу, відродження та збереження традицій та звичаїв рідного краю вихованці залучаються до участі у літературних вітальнях, народознавчих альманахах, відбуваються зустрічі з народними умільцями, діячами культури та мистецтв.

Декоративно-прикладний

Завдання кожного педагога-організатора – прищеплювати вихованцям любов до прекрасного, створювати шедеври, які викликають захоплення, навчити дітей бачити у звичайному
особливе та неперевершене, розрізняти зовнішню та внутрішню красу, сприймати те, що нас оточує, тільки в яскравому кольорі.
Тому й не дивно, що вихованці ДЮК щороку займають призові місця в конкурсах дитячої творчості різних рівнів. Крім того, роботи педагогів-організаторів та вихованців неодноразово ставали окрасою міських фестивалів та виставок («Великодня писанка», «Полтава
вишивана»).


Спортивно-оздоровчий

Залучення молоді до регулярних занять спортом та пропаганда здорового способу життя пріоритетні в освітньому процесі нашого
закладу. Забрати дітей з вулиці, відволікти їх від впливу негативних звичок, натомість сприяти їх фізичному та духовному зміцненню – це наполеглива робота кожного педагога.

Дозвіллєво-розважальний

З метою організації змістовного дозвілля дітей та підлітків, розширення кругозору та розвитку вміння працювати в команді для вихованців ДЮК проводяться розважально-ігрові програми.

Кожна ігрова та розважальна програма має на меті створити гарний настрій, викликати посмішку, приємні враження та спогади.

В організації змістовного дозвілля особлива увага приділяється періоду канікул та літньому оздоровленню. Адже коли всі умови сприяють гармонійному та повноцінному розвитку дитини, не варто втрачати та гаяти час, сидячи вдома перед моніторами комп’ютерів та інших гаджетів. Поспілкуватися з однолітками, пограти в цікаві ігри та забави, набути корисних знань – значно цікавіша ідея проведення свого дозвілля.

Дитячо-юнацький клуб за місцем проживання – це міні-модель великого життєвого шляху, який розпочинається саме тут і тепер.
Фактично дитячо-юнацькі клуби – це маленькі заклади в закладі, школа самовдосконалення і виконання реальних життєвих ролей, які надають змогу дітям і підліткам брати активну участь у суспільному житті. Це місце визначення майбутньої професії, окреслення особистісних планів та цілей, набуття життєвого досвіду.

Роботу з дітьми в дитячо-юнацьких клубах здійснюють педагоги-організатори. І це той момент, на якому особливо варто наголосити
та зосередити увагу. Адже педагогічний колектив Центру – це сплав молодості й досвіду, творчості і фантазії, це педагоги-однодумці, захоплені улюбленою справою. Та найголовніше – їх усіх об’єднує та надихає на творчість любов до дітей. Так, часом буває важко, іноді – навіть дуже. І недоречно буде говорити про складнощі у роботі педагога з сучасними дітьми. Але ж тим паче, в більшості своїй, ця робота окриляє та приносить задоволення.

Наші педагоги-позашкільники – це універсали: вони і лікарі дитячих душ, і режисери-постановники успіху кожного вихованця, тимулятори творчої фантазії та уяви, наставники у зоряних злетах та талановитих перемогах наших дітей та підлітків.

Відвертість, дбайливе ставлення до особистості, її творчих здібностей, повага до професіоналізму і коректність, пошук спільних інтересів
– усе це запорука успішної діяльності педагогів ПМЦ ДЮК та закладу загалом.

Немає жодної дитини, яка не відчула б дбайливого піклування, не отримала слушної поради, не була зігріта променем душі педагога-наставника.

Кожен педагог нашого закладу – особливий і неповторний, і головне його призначення – виховувати майбутнє покоління, а отже, і будувати майбутню державу.

Тож наші осередки завжди гостинно відчиняють двері для кожного вихованця.
Чекаємо вас за адресами:

– «Ровесник», вул. Котляревського, 24
– «Юний друг», вул. Грабчака, 13
– «Олімпієць», вул. Київське шосе, 72
– «Промінь», вул. Г.Сталінграда, 11
– «Товариш», вул. Великотирновська, 29/2
– «Фантазія», вул. Баленка, 18
– «Олімп», вул. Зіньківська, 36-А
– Центр дитячої творчості, вул. Дослідна, 4-А
– «Вогник», вул. Саші Путрі, 4 (Яківці)
– «Юний патріот», пров. Рибальський, 14
– «Веселка», вул. Лисенка, 17 (Червоний Шлях)

Сніжана ЛУБКО, заступник директора з НВР ПМЦ ДЮК,
Вероніка ГРУШИНА, методист ПМЦ ДЮК за місцем проживання