×

ПЕРЕВІР СВІЙ ЗІР ВЧАСНО!

Одним із найважливіших способів сприйняття світу є зір – люди отримують таким способом більше 50 відсотків інформації. Коли починаються проблеми із зором, втрачається повнота сприйняття, людина певною мірою відчуває обмеженість і лише тоді приходить усвідомлення, яке це щастя – бачити всю барвистість оточуючого світу.

Щоб уникнути подібних проблем зі здоров’ям, слід регулярно відвідувати офтальмолога, який перевірить зір, проконсультує, встановить діагноз, призначить лікування. Це не означає, що до лікаря необхідно звертатися щомісяця, досить відвідувати фахівця раз на рік, навіть якщо людина не відчуває ніяких проблем із зором.

Коли звертатися до офтальмолога

До лікаря слід звернутися, якщо ви помічаєте зниження гостроти зору, почали погано бачити віддалені предмети або є труднощі при читанні, коли видиме зображення роздвоюється. Якщо видимість погана, людина неконтрольовано примружується, таким чином фокусуючи зір.

Звертайте увагу, якщо близька людина різко починає прищулювати очі, коли дивиться телевізор, просто вдалину. При появі подібних симптомів необхідно звернутися до лікаря й перевірити зір.

За даними ВООЗ, у 80 відсотках випадків сліпоти можна уникнути. Головним принципом є раннє виявлення зорових порушень. До них, в першу чергу, відносяться дефекти оптики: гіперметропія, астигматизм, короткозорість. Дуже важливо своєчасно підібрати точну оптичну корекцію, що запобігає розвитку ускладнених форм.

Разом із тим встановлено, що окуляри або контактні лінзи не носить половина людей, які цього потребують. У той же час, за даними Інституту дослідження зору (Австралія), дефекти оптики, залишені без оптичної допомоги, є в 22 відсотках випадків причиною сліпоти і в 55відсотках випадків – захворювань очей. Тому не варто чинити опір окулярам при віковій гіперметропії, нерозумно залишати дитину без виписаних окулярів через необгрунтовані страхи. Пора попрощатися з цими забобонами.

Найпоширеніші міфи

«Окуляри псують зір». Правда: ні, окуляри – це оптичний прилад, що переводить фокус чіткого зору на сітківку ока. Тому, окуляри повертають можливість добре бачити.

«Контактні лінзи шкідливі для очей, особливо, дітям». Правда: за особливими показниками (вроджена короткозорість, відсутність райдужки та ін.) лінзи призначаються з народження, при гіперметропії – в дошкільному віці, а при короткозорості і астигматизмі – з 7 років.

Профілактика захворювань очей – це своєчасне виявлення дефектів оптики і призначення оптичної корекцiї: окулярів і/або контактних лінз. Тому щорічний огляд у офтальмолога є дієвим запобіжним заходом.

Як перевіряється зір

Кожна людина знає, що у кабінеті окуліста є таблиця з переліком літер, знаками різної величини. Сидячи на певній відстані від неї, пацієнт називає букви з того ряду, який добре бачить. Також існує комп’ютерна перевірка зору, здатна крім показника гостроти визначити наявність очних захворювань.

Раніше, щоб перевірити очне дно, потрібно було якийсь час закапувати в очі спеціальні краплі, весь цей період не напружувати зір (протипоказано читати, писати, дивитися телевізор, працювати за комп’ютером). Тепер все значно простіше, нові технології дозволяють здійснити перевірку зору дуже швидко, з максимальною точністю і мінімальними незручностями.

Звички, шкідливі для очей

Звичка читати і писати «носом» є безпосередньою причиною розвитку короткозорості у дітей. Відстань до книги повинна бути 40 см, а до комп’ютера – 65 см.

Неправильна постава. Уміння тримати рівно спину виробляється з дитинства. Допомагають заняття спортом і танцями.

Шкідливе також тривале безперервне зорове навантаження. Діти повинні робити перерву після 30-40 хвилин занять, дорослі – після 1 години. Це стосується книг, планшетів, комп’ютерів, телефонів. Чим менший дисплей, чим ближче він до очей і чим довше за ним перебувати, тим більшої шкоди завдається зору.

Читання і перегляд телепередач і фільмів лежачи. Читаємо і дивимося тільки сидячи!

Заняття при поганому освітленні. Потрібне верхнє світло і додаткове – на робочому місці.

Шкідливо дивитися телевізор у темряві, особливо при глаукомі. Підвищується внутрішньоочний тиск.

Відмова від сонцезахисних окулярів сприяє шкідливому впливу ультрафіолету на орган зору.

Небажання або лінь робити очну гімнастику. У наш комп’ютерний час це просто необхідно, щоб попередити втому очей, з якої починається багато очних хвороб.

Кожному слід навчитися правильно користуватися своїми очима, тобто сформувати нові корисні зорові навички. Будуть потрібні вольові зусилля, час, але це можливо. Особливо, якщо бачити мету – зберегти хороший зір на все життя.

Людмила Строніна, завідувач, лікар-офтальмолог КНП «Кобеляцька міська лікарня»