×

Перша книга Київської Русі

Найдавнішими рукописними творами літератури Київської Русі, що збереглися до наших днів, є Остромирове Євангеліє.

21 жовтня виповнюється 965 років з початку створення Остромирового Євангелія. Працівники бібліотеки-філіалу №13 Полтавської міської ЦБС надають коротку добірку фактів про цю найдавнішу рукописну книгу.

  1. Робота диякона Григорія – «автора» рукопису тривала більше 6 місяців.
  2. Диякон Григорій вивів першу літеру “Остромирового Євангелія”.
  3. Диякон Григорій, що жив у Києві, робив на замовлення церковні книги для князя Ізяслава Ярославича, який вважав своїм обов’язком час від часу поповнювати бібліотеку, засновану його батьком Ярославом Мудрим. Але, за даними дослідників, “Остромирове Євангеліє” замовив не князь, а новгородський воєвода і посадник Остромира, який був родичем Ізяслава і недавно прийняв хрещення.
  4. Євангеліє написане великим красивим уставним письмом, причому, розмір літер поступово зростає до кінця книги. 294 пергаментні аркуші Євангелія прикрашені заставками та трьома великими зображеннями євангелістів Іоана, Луки і Марка. Ініціали, які яскраво розфарбовані зеленою, червоною, блакитною і білою фарбами та обведені накладним золотом – найпомітніша особливість художнього оформлення книги.0
  5. Остромирове Євангеліє – одна з найвидатніших точно датованих пам’яток старослов’янського письменства в давньоруській редакції.
  6. “Остромирове Євангеліє” містить євангельські читання для неділі та свят.
  7. Матеріали “Остромирового Євангелія” були використані, в певній мірі, для створення сучасних граматики і словників старослов’янської мови.
  8. На відміну від інших пам’яток XI ст. в “Остромировому Євангелії”, спостерігається правильна передача голосних звуків літерами ъ, ь.
  9. Деякий час рукопис знаходився в Санкт-Петербурзькій «Кунсткамері», а згодом, з невідомих причин, знайшовся… у гардеробі Катерини ІІ та був переданий до Імператорської публічної бібліотеки (нині Державної публічної бібліотеки імені Салтикова-Щедріна).
  10. Староруський рукопис навіть пробували викрасти. У 1932 році у Відділі рукописів Державної публічної бібліотеки імені Салтикова-Щедріна зіпсувався водопровід. Чоловік, який прийшов лагодити його, побачив срібний оклад, розбив скло вітрини, здер оклад, а книгу закинув в шафу. У той же день злочинця знайшли, а Євангеліє вирішили більше не переплітати.
  11. На даний час Остромирове Євангеліє зберігається в Російській національній бібліотеці, хоча створене саме за сприяння родини київських князів.

Остромирове Євангеліє – це справжній шедевр книжкової справи Давньої Русі. Тому ім’я дяка Григорія стоїть одним з перших в ряду українських книжників і творців стародавніх рукописних книг, які є шедеврами культури світового рівня.