×

Поетеса, культуролог, активістка юнацької організації «Пласт»: до 110-річчя Лесі Петлюри

110 років тому , 25 жовтня 1911 року народилася Леся (Лариса) Симонівна Петлюра — українська поетеса, єдина дочка Симона Петлюри. Її творчий доробок (вірші, статті, епістолярій, малюнки) вияскравлює патріотизм й неабияку обдарованість.

Ця світла дівчина, творча особистість залишила слід на великому шляху українців до Правди і Волі. Ось вірш Лесі Петлюри «Прапор»:

«О, прапор наш, Вкраїни стяг шовковий,

Як сяєш ти в повітрі золотім!

І хто б сказав, скільки страждань і крові

Блищать слізьми у полиску твоїм!

А скільки щастя в полиску яскравім!

Скільки в нім віри, сонця і змагань!

До правди й сили, до міцної волі

Скільки посвят й великих поривань!

Як маєш ти! У лопоті шовковім

Палкі, таємні шелести вогню,

Й шумлять в тобі козачі корогови,

Що в бій несли Пречисту Покрову.

В твоїх складках двобарвної тканини

Є дух боїв і гостре сяйво лез,

А разом – мир і правда України,

Простори нив і моря синій плес.

О, стягу наш, освячений стражданням,

О, гасло чину й хвилі забуття!

В майбутнім хай тобі буде надбанням –

І наші вчинки, й розум наш, і завзяття!»

У листах Леся подала цікаві подробиці життя Європи минулих років, зокрема Франції та Чехії періоду 1920—1930. У нотатках оприлюднила спостереження і міркування про культуру, літературу, життя емігрантів, моди й певні деталі повсякденності.

Леся Петлюра замолоду належала до пластунів і тому до кінця життя виявляла цікавість до пластунського життя як українців за кордоном, так і інших скаутів-побратимів. Володіла французькою.

Донька видатного уродженця Полтавщини і борця за незалежність України страждала на сухоти легенів, через що передчасно (16 листопада 1941 року) померла у містечку Камбо на півдні Франції.

Леся показана у повнометражному художньому фільмі «Таємний щоденник Симона Петлюри». Доньку Голови Директорії УНР і головного отамана військ УНР зіграла Вікторія Янчук. До 100-річчя з дня народження видано збірку листів та інших творів («Леся Петлюра. Народе мій, улюблений… / НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського; наклад 300 примірників).

Також вірші Лесі Петлюри вміщені до книги «Симон Петлюра і його родина. Документи і матеріали», яку у 2018 році видало і передало до бібліотечних фондів Полтавщини обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка (голова депутат обласної ради Микола Кульчинський). Книгу у 2018 році передано. Видання стало можливим завдяки підтримці родини п. Віри і п. Богдана Боднаруків, очільників і фундаторів товариства української мови в Чикаго, яке вже 30 років фінансово допомагає обласним «Просвітам».

Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті