×

Полтава – Ладижин – 0:3. Чистота і благоустрій

Буваючи в різних  містах України і за кордоном, мимоволі починаєш порівнювати: а як у них – а як у нас?  От, і нещодавно довелося відвідати невелике містечко на Вінничині – Ладижин. Це місто обласного підпорядкування, де проживає трохи більше 20 тисяч чоловік. Відтак з  Полтавою ні за кількістю населення, ні за територією не порівняти. А от у багатьох інших питаннях, зокрема й комунальних це маленьке містечко дасть фору нашому обласному центру.

У минулих публікаціях на цю тему ми порівнювали Ладижин і Полтаву за фонтанами і станом доріг. І, як не дивно, Полтава програла, бо виявилося, що у маленькому Ладижині і з дорогами, і навіть з фонтами ситуація куди краща. Принаймні тих же фонтанів працює більше, ніж в обласному центрі і утримуються там вони краще. Доріг теж за останні роки переклали не менше, ніж у Полтаві, попри різні пропорції обох міст.

Так прибирають вулиці в Ладижині

Тепер проговоримо про чистоту. Тут теж, на жаль, Полтаві похвалитися дуже нічим. Коли в’їжджаєш у Ладижин, то після Полтави таке враження,  ніби потрапив у чисто виметену хату. Вулиці і тротуари впорядковані і надзвичайно чисті. І це не випадково, адже вранці тут ретельно працюють не лише двірники, але й спеціальна техніка. От, приміром, коли ви востаннє бачили у Полтаві так званий  сміттєзбирач-полосос? Кілька років тому він «крутився» хоч у центрі, а нині про нього ні слуху-ні духу. А от у Ладижині така ж техніка і зараз старанно працює кожного ранку. Більше того: таких машин тут кілька, одна, дещо менша, «відповідає» за чистоту тротуарів.

А ще влітку вулиці регулярно поливають, як це було колись і у Полтаві,. А тепер «поливалка» залишилася, схоже, лише одна і та обслуговує виключно клумби у центральній частині міста.

Чистими і впорядкованими у Ладижині виглядають і газони опріч вулиць. Одразу видно, що їх регулярно прибирають, дбають про зелень і навіть намагаються засадити квітами.

І так не лише у центрі, але й на околицях. До речі, тут оригінальним «макаром» збирають і сміття: жителі приватного сектора просто виставляють його у спеціальних поліетиленових мішках на вулицю, а спецмашина щоранку його забирає.

На околицях Ладижиного вулиці теж чисті і впорядковані.

Отже, по чистоті і порядку Полтаві теж гол у свої ворота. Відтак уже 3:0 на користь Ладижина.

У наступній публікації ми поговоримо про парки… Можливо, тут Полтава зможе відігратися?