×

Полтавець виготовляє із глини героїв комп’ютерних ігор

Полтавський художник-кераміст Юрій Гаврик уже понад 30 років виготовляє авторські вироби з глини. За цей час у його доробку назбиралося понад десять тисяч робіт. Вони зберігаються у приватних колекціях по всій Україні та за її межами. Майстер із радістю розповів кореспонденту «ПВ» про своє ремесло та творчі плани.

Юрій Гаврик з самого дитинства мріяв стати художником. Його здібності до малювання помітили ще в шкільні роки та порадили розвиватися. Тож після закінчення школи хлопець вирішив вступати до Миргородського керамiчного технiкуму. За час навчання зрозумів, що найкраще йому вдається графіка. Тому планував зайнятися ілюструванням книг, однак не зміг знайти роботу за цим напрямом. Тож вирішив спробувати щось інше – захопився керамікою.

– Свої графічні вміння, так би мовити, переніс з полотна на глину. Зрозумів, що кераміка – це, мабуть, єдиний матеріал, з яким з віком нічого не стається. Її можна хіба що розбити. Вироби можуть довго існувати і тішити чиєсь око, – зауважує майстер.

Спочатку кераміст виліплював із глини звичайних персонажів, але потім зацікавився комп’ютерними іграми. І в його доробку почали з’являтися сучасні герої. У своїй роботі майстер використовує техніку «пласт».

– Коли глина достатньо підсохла, але ще має пластичність, вона чудово набуває будь-якої форми. До неї можна доклеювати окремі деталі та оздоблення, прорізувати отвори, дрібний рельєф та робити закладки для майбутньої фурнітури, – продовжує розповідь Юрій Гаврик. – Після цього відбувається сушка. Це дуже відповідальний процес. Якщо виріб погано висушився, то в процесі випалювання він може вибухнути в печі або потріскатися. Далі обробка по сухому, відповідальний етап, оскільки виріб надто крихкий. Потім настає черга фарбування сирої поверхні. Інколи, щоб досягти ефекту блискучості, додаю розбите скло.

За словами майстра, існують певні маленькі таємниці, які зазвичай називають авторською технікою.

– Свою майстерність напрацьовував шляхом помилок і невдач, а іноді свідомо, збагнувши певні закономірності процесу і властивості матеріалів. Після першого випалу настає другий, і так далі, аж поки виріб не набуває закінченого вигляду.

Деякі роботи майстра мають реалістичний вигляд, а деякі з них наче живі.

– Зовсім недавно отримав замовлення від одного чоловіка. Він захотів, щоб я виліпив голову друга у вигляді кубка. Хоч його прохання мене і здивувало, проте не зміг відмовити. Зрештою вийшла цікава статуетка. Після того її вручили імениннику, а той сказав, що ця голова має кращий вигляд, ніж у житті, – ділиться майстер.

Юрій Гаврик планує зі своїми виробами об’їздити всю Україну, щоб люди більше цікавилися керамікою.