×

Полтавка почала вишивати, як вийшла на пенсію

Галина Чайка з Рунівщини Полтавського району вишиває наволочки на подушки, сорочки, рушники. Захопилася цим ремеслом 16 років тому, коли вийшла на заслужений відпочинок.

На вишитих роботах майстриня зображає квіти – маки, фіалки, волошки, також колоски, калину, голубів.

– Візерунки роблю на свій смак, намагаюся не повторюватися. Мої роботи виходять як картина. Їх сміливо можна вішати на стіни в рамочках, – каже Галина Опанасівна. – Заготовки для вишивки беру з інтернету, але можна і в магазинах придбати.

Найбільше жінці подобається вишивати наволочки.

– Сідаю до діла вечорами, оскільки в селі багато справ – город, порання біля худоби. Узимку виділяю більше часу. Однак очі вже не ті. Як довго сиджу, починають боліти.
На першій наволочці вишила фіалки, а далі були маки, чебурашки, лебеді. Зазвичай наволочку вишиваю десь за два тижні, іноді за місяць, – ділиться жінка. – Серед улюблених робіт – весільний рушник із написом «На вірну любов». На ньому закохані голуби у червоних, оранжевих і рожевих маках. На іншому рушнику із написом «На щастя, на долю» розмістила дуб, калину і дві обручки. Це символи чоловіка й жінки. Є рушник із лебедями. Його хочу віддати на весілля молодшому синові Віктору.

Чоловік майстрині Володимир Євдокимович спочатку не розділяв захоплення дружини, однак згодом змінив свою думку.

– Буває, сховаюсь і тихенько голкою працюю. Тільки ягідку закінчу, Володимир до мене гукає: «Скільки можна сидіти?». Чого сердиться – не розуміла. Усе ж зроблено по господарству. Мабуть, хотів уваги, проте через деякий час усе ж таки заспокоївся. Тепер як не сиджу за ділом, то питає, мовляв, чого не вишиваю. Мої вишиті роботи нарешті йому подобаються, хоч він і скупий на похвалу, – усміхається. – За моїм прикладом почала вишивати і моя донька Лариса Гресь. Вона 15 років пропрацювала контролером у жіночій виправній колонії. Вийшла на військову пенсію і взяла з мене приклад. Спочатку питала, як я рахую стібки. Але потроху і в неї стало виходити. Лариса вже вишила своєму старшому синові Віталію на весілля три рушники з лебедями та квітами.