×

Полтавська майстриня виготовляє кераміку «раку»

Катерина Власова заявила про свій талант на чисельних обласних, всеукраїнських та міжнародних виставках. Здобула третю премію на III Всеукраїнському керамічному симпозіумі. Майстриня створила вже понад тисячу витворів, на які її надихнули природні та історичні мотиви.

Майстриня використовує у своїй роботі техніку випалу кераміки «раку», яка є досить небезпечною.

– Техніка, у якій працюю, передбачає використання тільки вогнетривкої глини, адже на основу для майбутніх виробів припадає сильний тепловий удар. Випал відбувається при температурі до 1000 градусів, – розповідає дівчина.

Над своєю найяскравішою скульптурою заввишки 150 см майстриня працювала протягом місяця. У доробку Катерини наймасштабнішою є серія екологічних скульптур, кожна з яких має свою історію.

– Цієї весни подорожувала Градизьком, що знаходиться в Кременчуцькому районі. І там в одному сховищі мою увагу привернули рештки затоплених сіл. Назбирала черепків і потім вмонтувала їх у свої роботи. Це вийшло надзвичайно красиво, – розповідає дівчина.

Нині власний досвід та знання з кераміки передає своїм учням у Решетилівському художньому ліцеї.

– На базі закладу функціонує гурток кераміки. На мої заняття приходять усі охочі, але переважно це маленькі діти. Вони поступово опановують глину, як і зовнішній світ, часом буває важко, але завжди надзвичайно цікаво. З цього матеріалу можуть ліпити невеличкі мисочки, а трохи старші діти сідають уже за гончарне коло. Загалом гончарство допомагає малечі боротися зі страхами, а дорослим – знімати стрес, – стверджує Катерина Власова.

Майстриня мріє відкрити власну школу кераміки в Полтаві для того, щоб залучати якомога більше людей до мистецтва виготовлення глиняних скульптур.