×

Полтавський майстер-іконописець влаштував виставку різьблених ікон

Днями в Полтавському художньому музеї ім. М. Ярошенка урочисто відкрили виставку різьблених ікон, під назвою «Різдво в моєму серці». Автор добірки Юрій Панкевич представив 24 ікони з вільхи, липи та груші, які він створював протягом 20 років. На відкриття виставки завітали представники творчої інтелігенції, мистецтвознавці та іконописці.

Творчий доробок Юрія Панкевича налічує близько сотні робіт, які зберігаються в приватних колекціях не лише в Україні, але й за кордоном. Кожна з них – справжній витвір мистецтва, який зазвичай прикрашається коштовним камінням, сусальним золотом, а подекуди золотим чи срібним литвом.

Окрім цього, майстер захоплюється ще й інтер’єрною різьбою та оздобою храмів. Так іконостаси та деякі ікони Свято-Пантелеймонівського, Спаського, Свято-Покровського храмів у Полтаві та Свято-Георгіївської церкви у селі Нижні Млини прикрашають витвори Юрія Панкевича.

Різьбяр розповів, що творити сакральне мистецтво непросто. За його словами, для цього потрібно мати не лише натхнення, а й чистоту душі та молитовний настрій:

– До ікон не завжди можна «підійти». Іноді здається, що ніби не пускає щось. Спершу не розумів цього і намагався продовжити роботу, але в мене нічого не виходило, доки не зрозумів, що «насилу» ікону не зробиш. Тож нині, коли таке трапляється, одразу відкладаю все і починаю займатися чимось іншим.

Полтавські мистецтвознавці кажуть, що майстрів-різьбярів такого рівня дуже мало в Україні:

– Ми неодноразово показували його роботи провідним експертам цієї галузі. Висновок скрізь один – він кращий із вітчизняних майстрів сьогодення. А те, що працює саме в Полтаві, є ще одним доказом того, що наше місто – духовна столиця України. Проте ані слава, ані визнання не вплинули на нього, і в житті Юрій Панкевич скромний та досить витриманий чоловік, – каже художник із декоративного мистецтва, народний майстер із художнього килимарства та друг митця Євген Пілюгін.

Зазначимо, що виставка працюватиме в Полтавській галереї мистецтв до 16 лютого.

Довідка:

Юрій Панкевич – різьбяр та лауреат єпархіальної премії імені преподобного Паїсія Величковського в номінації «Мистецтво», володіє технікою виготовлення гобеленів, Народився 1957 року в м. Самбір на Львівщині. З дитинства мав хист до образотворчого мистецтва. Навчався в Ужгороді, після служби в армії продовжив навчання в Львіському інституті прикладного та декоративного мистецтва та Академії мистецтв. По закінченню навчання переїхав жити до Полтави, де працював у художньо-виробничому комбінаті. Саме тоді, оздоблюючи громадські установи і виконуючи замовлення релігійних громад, захопився різьбярством. Нині працює в іконописній галузі та є співавтором іконостасів дзвіниці Свято-Успенського кафедрального собору та Покровської церкви