×

Полтавцям розповіли, як отримати пільги та субсидії готівкою

же близько півтора роки діє запроваджений Урядом механізм надання пільг у грошовій формі (постанова від 17 квітня 2019 р. № 373).

Сума пільги розраховується виходячи з розміру пільгової знижки (зокрема, для осіб з інвалідністю внаслідок війни – 100%, для учасників бойових дій – 75%, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, учасників війни, багатодітних сімей – 50 %, дітей війни – 25%), чисельності членів сім’ї пільговика, на яких поширюються пільги, соціальних нормативів та діючих тарифів.

 Нарахування пільг здійснюється щомісячно до 25 числа.

Виплата пільг на оплату житлово-комунальних послуг проводиться в таких формах:

безготівкова – АТ “Ощадбанк” щомісяця до 18 числа перераховує кошти з рахунка для виплати пільг на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг у визначеній послідовності:

перше – за опалення (теплопостачання, газо- або електропостачання);

друге – за гаряче водопостачання;

третє – за централізоване водопостачання та водовідведення;

потім – постачання електричної енергії на освітлення;

далі – постачання природного газу для приготування їжі та підігріву води; вивезення побутових відходів; послуги з управління багатоквартирним будинком; внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку.

АТ “Ощадбанк” протягом доби після здійснення перерахування коштів надсилає отримувачу пільги СМС повідомлення про стан розрахунків за послуги.

Готівкова – надається за заявою пільговика, шляхом перерахування коштів на його рахунок, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”.

У разі виявлення бажання отримувати пільгу через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта” заяву необхідно подати до 15 жовтня (15 травня), в такому разі виплата пільги здійснюється у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону.

Громадяни, яким пільга надається у грошовій формі, повинні сплачувати щомісяця вартість спожитих послуг з урахуванням суми пільги, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої готівкою.

Звертаємо увагу, що отримання пільг готівкою дозволяє одержувачу самостійно визначати черговість та суми оплати послуг.

Крім того, у разі споживання житлово-комунальних послуг в обсягах менших ніж соціальні нормативи, зекономлені кошти пільговики можуть використовувати на власний розсуд, у тому числі для оплати послуг у інший розрахунковий місяць, коли споживання збільшується у зв’язку, зокрема, з погодними умовами.

Безготівкова форма отримання пільг також передбачає можливість отримання зекономлених коштів один раз на рік, після закінчення опалювального сезону.

Для отримання пільг у готівковій формі необхідно звернутися до органу соціального захисту населення з відповідною заявою, у якій зазначити реквізити банківського рахунку, куди буде перераховуватися сума пільги.

Довідково. Пільги з оплати житлово-комунальних послуг у грошовій формі в лютому 2021 року отримали 60 тис. сімей на 61 980,8 тис.грн : у грошовій готівковій формі – 22,5 тис. сімей (37%), у грошовій безготівковій – 37,9 тис. сімей (63%). Середній розмір пільги за лютий 2021 року – 1 025 грн.

Департамент соціального захисту населення ОДА