×

Понад 175 років тому прозвучав марш, який нині знають усі

Так, сьогодні цей марш знають усі під назвою «Марш Мендельсона». Насправді ж називається музичний твір «Весільний марш» і вперше він прозвучав 14 жовтня 1843 року у Потсдамі. То була прем’єра спектаклю «Сон у літню ніч» за п’єсою Шекспіра, музику до якого якраз і написав Якоб Людвіг Фелікс Мендельсон-Бартольді.

Однак вперше поза сценою як весільний марш Мендельсона був використаний під час вінчання Дороті Карью (Dorothy Carew) і Тома Деніела (Tom Daniel) в церкві Св. Пітера в Тівертонi (Велика Британія2 червня 1847 року. Але справжню популярність марш дістав після того, як пролунав на весіллі принцеси Вікторії і кронпринца пруського Фрідріха 25 січня 1858 року.

До речі, орган, на якому Мендельсон виконував знаменитий марш (серед інших своїх творів), «живий і досі: він знаходиться у Тоттенхемі (один з районів Лондона), в церкві Св. Анни.

Сам композитор народився 3 лютого 1809 у Гамбурзі, в сім’ї банкіра Абрагама Мендельсона, який разом з дружиною Лією прийняли християнство, і їхні діти були охрещені під прізвищем Мендельсон-Бартольді. Мав сестру Фанні Мендельсон. Дід Фелікса — Мозес Мендельсон – був відомим у Німеччині філософом. У 1812 родина Мендельсонів переїжджає до Берліна, де у 1817 році Фелікс починає займатися музикою з К. Цельтером. У 1821 він знайомиться з Й.-В. Ґете.

Створення увертюри до комедії У. Шекспіра «Сон у літню ніч» (1826) — свідчення ранньої творчої зрілості Мендельсона. В 1829 році під батутою Мендельсона було виконано «Страсті за Матвієм» Й.-С. Баха, що стало справжньою подією, оскільки «Страсті» довгий час були забуті і не виконувалися. Одночасно Мендельсон здобував славу композитора, піаніста, скрипаля. В 1829-32 композитор подорожував Європою, враження від мандрівок знайшли відгук в «Італійській», «Шотландській» симфоніях та інших творах.

В 1833 Мендельсон керував Нижньорейнськими музичними фестивалями, в 1833—1835 музик-директор у Дюссельдорфі (під диригуванням Мендельсона вперше виконано багато творів Г.-Ф. ГенделяЙ.-С. БахаВ.-А. МоцартаЛ. Бетховена). З 1835 — диригент і керівник оркестру Гевандгаусу в Ляйпціґу, який завдяки Мендельсонові здобув світову популярність. У 1843 з ініціативи Мендельсона відкрилася Ляйпціґська консерваторія.