×

Повідомлено про підозру колишньому Голові Полтавської облдержадміністрації та його спільникам

26 жовтня 2022 року за погодження прокурорів САП детективами НАБУ повідомлено про підозру в одержанні 176 тис. євро та автомобіля в якості неправомірної вигоди, а також шахрайстві колишньому Голові Полтавської облдержадміністрації Валерію Головку та його спільникам.

Установлено, що у серпні 2017 року Голова облдержадміністрації Валерій Головко за пособництва своїх першого заступника Андрія Пісоцького та радника Олександра Литвинова висловив прохання надати та одержав від підприємця неправомірну вигоду в особливо великому розмірі. Так, за 176 тис. Євро, що складало більше 5 млн гривень, Голова обіцяв забезпечити перемогу компаній підприємця у процедурах державних закупівель облдержадміністрації, укладання з цими компаніями договорів експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення області та оплати наданих послуг з бюджету облдержадміністрації.

У той же час, у листопаді, не вчинивши дії, за які було одержано 176 тис. євро, посадовець діючи спільно зі своїм першим заступником Андрієм Пісоцьким та радником Олександром Литвиновим, повторно висловив прохання у наданні неправомірної вигоди. Як результат, у грудні 2017 року Валерій Головко отримав від того ж підприємця за вчинення тих самих дій автомобіль люкс-класу вартістю більше 7,5 млн гривень, як подарунок на свій день народження.

Крім того, у межах розслідування встановлено, що у січні 2018 року за пособництва вказаних осіб посадовець шахрайським шляхом заволодів частиною належних вищевказаному підприємцю грошових коштів, які були отримані в якості грошової позики. Так, отримавши 85 тис. Євро, що станом на день одержання становило близько 3 млн гривень, голова облдержадміністрації так і не повернув підприємцю близько 1,7 млн гривень.

На сьогодні дії колишнього Голови облдержадміністрації Валерію Головку кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368 та ч. 4 ст. 190 КК України.

Аналогічні повідомлення про підозру, але з додатковою кваліфікацією за ч. 5 ст. 27 КК України (пособництво), цього ж дня вручені і обом співучасникам – колишньому першому заступнику Андрію Пісоцькому колишньому раднику голови облдержадміністрації Олександру Литвинову.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Застереження: Відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.