×

Правила пожежної безпеки в житловому секторі

З настанням похолодання багато людей користується печами. Через порушення правил пожежної безпеки при їх експлуатації часто виникають пожежі, люди гинуть, втрачають своє житло і майно. Найчастіше це трапляється із людьми похилого віку, які живуть самотньо. Річ у тім, що вони не завжди спроможні перевірити стан печі та димарів на початку опалювального сезону і миттєво зреагувати на проблему. Тож доречно нагадати заходи безпеки при використанні печей.

Забороняється:

-розпалювати опалювальні печі легкозаймистими і горючими рідинами, залишати печі, в яких горить вогонь, без нагляду, доручати розпалювати печі та нагляд за ними дітям;

– розташовувати меблі, шафи та інше обладнання біля печей, відстань має становити не менш як 0,7 м, від топкових отворів – не менш як 1,25 м., проводити топлення печей дровами довжина яких перевищує розміри топника;

– сушити та зберігати на поверхні нагрівання опалювальних печей горючі предмети;

– використовувати для обігріву несправні та невідремонтовані опалювальні печі;

– категорично забороняється закривати піддувало опалювальної печі, коли там ще горить вугілля або є жар, – це може призвести до отруєння чадним газом; влаштовувати як димову трубу металеві та азбестові труби; виносити і викидати гаряче вугілля ближче як за 15 метрів від будівель.

В опалювальний сезон не забувайте очищувати димарі від сажі хоча б раз на три місяці.

Крім того, слід бути обережними і під час використання електрообігрівачів. Проблема неправильного використання електронагрівальних приладів існує завжди. Нехтування правилами їх використання є основною причиною пожеж. Люди дуже часто забувають вимикати нагрівачі, виходячи з помешкання, або лягають спати. Саме в цей час, коли нагрівальні прилади знаходяться без нагляду, постає реальна загроза виникнення пожеж. Адже неможливо передбачити перепади напруги, перевантаження у електромережі або коротке замикання.

Якщо пожежі уникнути не вдалося, негайно повідомте про це аварійно-рятувальну службу за телефоном 101, при цьому вкажіть точну адресу об’єкта, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також повідомте своє прізвище і номер телефону. По можливості евакуюйте людей, гасіть пожежу водою, піском та іншими підручними засобами.