×

Регулятор оштрафував АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» за численні порушення на ринку електричної енергії та недотримання стандартів роботи зі споживачами

Плановою перевіркою Регулятором АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» було встановлено, що ліцензіат не дотримався низки вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та порушив Ліцензійні умови з розподілу електричної енергії та здійснення заходів державного регулювання.

Зокрема, підприємство допустило велику кількість порушень щодо надання послуг з приєднань споживачів до електромереж – як своєчасності надання зазначених послуг, так і процедури заключення договорів з додатковими умовами до договорів типової форми.

Крім того, АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» порушило вимоги щодо:

  • своєчасного надання звітності стосовно виконання рішень НКРЕКП;
  • недотримання встановленої структури тарифу на виконання інвестиційної програми;
  • недотримання стандартів роботи кол-центру тощо.

«Останнім часом підприємство АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» перебуває під особливою увагою Регулятора через те, що воно незадовільно виконує свої зобов’язання перед споживачами. Більше того, в разі, якщо ліцензіат звертатиметься до Комісії з проханням про переведення на стимулююче регулювання, наразі ми не можемо дати позитивну відповідь саме з причини грубих порушень правил приєднання до електромереж певним споживачам», – зазначив Голова Регулятора Валерій Тарасюк.

«Під час перевірки товариства були виявлені безпрецедентні порушення, яких не було в жодних інших операторів систем розподілу. Різним споживачам компанія виставляла різні вимоги щодо приєднання, застосовувала дискримінаційні дії – не підключала впродовж років, порушувала порядок надання додаткових угод, свідомо вводила споживачів в оману під час заключення додаткових угод. Відповідно до процедури ми направимо усі матеріали стосовно цієї перевірки до Антимонопольного комітету України з проханням розпочати розслідування. Оскільки в діях АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» ми вбачаємо неприпустиму поведінку монополіста по відношенню до великої кількості споживачів», – наголосила член НКРЕКП Ольга Бабій.

У зв’язку з цим Регулятор під час засідання 9 вересня 2021 року прийняв рішення накласти штраф на АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» у розмірі 1 700 тис. грн та врегулювати усі виявлені під час перевірки порушення, недоліки та зауваження.