×

РОЛЬ МАМОГРАФІЇ ПРИ ВИЯВЛЕНІ РАКУ МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗ НА РАННІХ СТАДІЯХ

Рак молочної залози (РМЗ) займає провідне місце в структурі онкологічної захворюваності жінок. Через велике поширення проблема раку молочної залози є однією з найактуальніших у сучасній онкології.

Одним із провідних методів діагностики різних форм РМЗ є рентгенологічне (мамографія). Це безболісне високоякісне дослідження молочних залоз за допомогою рентгена, що дозволяє визначати як злоякісні, так і доброякісні утворення в грудях на початкових стадіях, коли вони мають невеликі розміри і які лікар при звичайній пальпації не зможе визначити ще протягом 1-2 років.

Крім того, мамографія є не тільки найбільш точним, але і найбільш безпечним методом діагностики захворювань молочної залози, оскільки променеве навантаження приладу дуже низьке і не становить небезпеки для здоров’я пацієнток.

Потрібно відмітити, що мамографічні обстеження бувають двох видів: скринінгові та діагностичні.

Скринінгова мамографія є оглядовим методом обстеження, що дозволяє оцінити стан тканин і наявність у них аномальних змін пухлинного характеру. Скриніногова мамографія проводиться безсимптомним жінкам. Обстеження складається з двох зображень кожної молочної залози в краніо-каудальній і медіолатеральній-косій проекції,які переглядаються разом. Обстеження полягає у рентгенівських знімках, що фіксують зображення тканини молочних залоз в різних проекціях. Деякі дослідження показують, що мамографічний скринінг повинен базуватися не тільки на віці і сімейному анамнезі, але і на щільності залози, біопсії грудей в анамнезі і уявленні про можливі наслідки й ризики скринінгу. Діагностична мамографія є прицільним вивченням виявлених аномальних змін у тканинах для постановки точного діагнозу та вибору лікувальних заходів.

Мамографія не є способом профілактики раку грудей. Але вона може врятувати життя за рахунок раннього виявлення патології. Цінність скринингової мамографії складно переоцінити. У різних міжнародних рекомендаціях із профілактики раку молочної залози зазначено, що жінкам слід регулярно проходити скринінгову мамографію, починаючи з 40-річного віку щорічно

Мамографія здатна зберегти вам життя. Раннє виявлення раку грудей знижує ймовірність смерті від цієї хвороби не менше, ніж на 25-30%.

Оксана Беспалько, лікар-рентгенолог КП «4-а міська клінічна лікарня Полтавської міської ради