×

Що готують на Великдень в інших країнах: ТОП-3 рецепта

Якщо для східнослов’янських країн головними стравами на Великдень є яйця і паска, то в інших країнах в це свято ласують зовсім іншими стравами. З цыэъ нагоди ми вирішили розповісти про те, що з’являється на столах європейців до Великодня, а також поділитися рецептами цих страв.

Мазурек

Мазурек — традиційний великодній торт в Польщі. Його зазвичай прикрашають весняною або пасхальною символікою: кролики, верба, квіточки і т.д. В якості інгредієнтів для прикраси часто використовується глазур, желе, горіхи, мигдаль, цукати, сухофрукти та ін.

Мазурек
Мазурек © depositphotos

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне — 300 г
  • Масло вершкове — 200 г
  • Яйця — 4 шт.
  • Крохмаль кукурудзяний — 3 ст. л.
  • Цукор — 150 г
  • Цукрова пудра — 150 г
  • Волоський горіх — 30 г
  • Цедра лимона — 1 шт.
  • Панірувальні сухарі.

Спосіб приготування

  1. Просіяне борошно змішай з кукурудзяним крохмалем.
  2. Відокрем білки від жовтка. Білки постав в холодильник, а жовтки збий з цукром до білого кольору.
  3. Збий вершкове масло, щоб воно стало пишним. Потім по ложці додавай в жовтково-цукрову суміш і продовжуй збивати.
  4. Додай в суміш цедру лимона і перемішай.
  5. Поступово додавай з суміш борошно, постійно помішуючи. Має вийти однорідне еластичне тісто.
  6. Поклади тісто в поліетиленовий пакет і постав в холодильник на 30 хвилин.
  7. Дістань з холодильника яєчні білки і збий їх міксером в тугу піну, поступово додаючи цукрову пудру.
  8. Для випічки потрібна кругла форма діаметром 24-26 см. Притруси дно форми панірувальними сухарями. Виклади тісто в форму, щоб товщина шару склала близько 1,5 см і сформуй бортики висотою близько 2 см.
  9. На корж намаж збиті білки і посип подрібненими волоськими горіхами. Випікай при температурі 140 градусів протягом 45-50 хвилин.
  10. Готовий остиглий пиріг можеш прикрасити великодній символікою на свій смак.


Торріхас

Це дуже простий іспанський десерт, що нагадує наші хрусткі грінки. Готують торріхас з білого черствого хліба, вимоченого в ароматизованому молоці або вині. Незважаючи на нехитрий рецепт, це одна з найпопулярніших великодніх страв в Іспанії.

Торріхас
Торріхас © depositphotos

Інгредієнти:

  • Черствий білий хліб або батон — 500 г
  • Молоко — 500 мл
  • Яйця курячі — 4 шт.
  • Апельсин — 2 шт.
  • Цукор — 150 г
  • Кориця — 1 паличка
  • Оливкова олія — ​​для смаження.

Спосіб приготування

  1. Вичави сік з апельсинів і змішай з цукром. Постав на вогонь і доведи до кипіння. Вари сироп на середньому вогні 7-10 хвилин, постійно помішуючи і знімаючи піну. Коли сироп загусне, вимикай вогонь і остуди.
  2. Вилий молоко в каструльку, додай цедру апельсина і паличку кориці. Постав на вогонь і доведи до кипіння.
  3. Наріж черствий хліб скибочками завтовшки 2-3 см і виклади їх в глибоку широку миску, залий молоком. Дай настоятися 5-10 хвилин. Шматочки хліба повинні добре просочитися молоком, але при цьому не розвалюватися в руках.
  4. Збий яйця, обмочи шматочки хліба і обсмаж їх на сковороді з оливковою олією з двох сторін до золотистої скоринки.
  5. Обсмажені торріхас виклади на серветку, щоб вбралися надлишки олії.
  6. Полий торріхас апельсиновим сиропом і подавай до столу.


Райнлінг

Райнлінг — традиційний великодній рулет, який печуть в Австрії. Для приготування цього ароматного пирога використовують фініки і родзинки, просочені коньяком або ромом.

Райнлинг
Райнлинг © depositphotos

Інгредієнти:

  • Борошно — 500 г
  • Дріжджі сухі — 11 г
  • Молоко — 150 мл
  • Вершкове масло — 150 г
  • Цукор — 100 г
  • Яйце — 1 шт.
  • Сіль — ½ ч.л.
  • Ізюм — 50 г
  • Фініки без кісточок — 50 г
  • Волоські горіхи — 50 г
  • Коньяк або ром — 2 ст.л.
  • Кориця — 1 ч.л.

Спосіб приготування

  1. Ізюм і порізані на шматочки фініки залий ромом або коньяком, щоб сухофрукти добре просочилися.
  2. Змішай дріжджі з 3 столовими ложками цукру і залий молоком кімнатної температури. Через 5-10 хвилин додай сіль, просяне борошно і добре перемішай.
  3. Додайте 100 г вершкового масла і виміси тісто.
  4. Виклади тісто в миску, накрий рушником і постав в тепле місце на 40 хвилин, щоб тісто підійшло.
  5. Змішай волоські горіхи, корицю і 100 г цукру.
  6. Готове тісто розкачай пластом товщиною 1 см. Змасти розтопленим вершковим маслом, зверху присип корицею, горіхами і цукром. Потім виклади на тісто замочені з коньяку родзинки і фініки.
  7. Загорни тісто у вигляді рулету і з’єднай в кільце.
  8. Виклади в форму для випічки, змасти яйцем і постав в тепле місце на 20-30 хвилин.
  9. Випікай в духовці 40-50 хвилин при температурі 180 градусів.
    Готовий райнлінг при бажанні можна полити шоколадом або присипати цукровою пудрою.