×

Сім місяців повномасштабного вторгнення росії: агресор завдав руйнувань щонайменше 270 спорудам релігійних спільнот України

З 24 лютого до 20 вересня 2022 року щонайменше 270 релігійних споруд у щонайменше 14 областях України були вщент зруйновані або зазнали руйнувань різного ступеню внаслідок збройного нападу російської федерації: церкви, мечеті, синагоги, Зали Царства, освітні та адміністративні будівлі релігійних спільнот України.

Звертаємо увагу, що помітне збільшення числа пошкоджених споруд з моменту публікації попереднього релізу пояснюється тим, що ДЕСС отримала детальну інформацію щодо зруйнованих та пошкоджених споруд від Релігійного центру свідків Єгови в Україні. Просимо релігійні спільноти надсилати до ДЕСС інформацію про зруйновані чи пошкоджені, внаслідок російської військової агресії, споруди.

5 зі 270 ушкоджених внаслідок атаки рф споруд мусульманські, 5 юдейські, решта 260 християнські.

30 належать протестантським спільнотам, 21 — Православній Церкві України (ПЦУ), чотири — Римсько-Католицькій Церкві (РКЦ), три — Українській Греко-Католицькій Церкві (УГКЦ). 66 споруд належать спільнотам Свідків Єгови.

52% (136 об’єктів) зі 260 ушкоджених християнських споруд, що були повністю або частково зруйновані внаслідок нападу росії, належать Українській Православній Церкві (УПЦ).

Найбільша кількість зруйнованих релігійних споруд у Донецькій (67) та Луганській (58) областях. Після них ‒ Київська (43) та Харківська (35) області.

Запрошуємо ознайомитися з даними інтерактивної мапи за підсумками моніторингу, що здійснюється Державною службою України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) у співпраці з Майстернею академічного релігієзнавства (МАР). 

Запрошуємо також переглянути повний перелік споруд релігійних спільнот України, що зазнали руйнувань внаслідок повномасштабного вторгнення рф.

Інформацію, зокрема світлини, про ушкодження культових споруд та інші наслідки російського вторгнення до України для релігійних спільнот просимо надсилати на religion@dess.gov.ua. Контактний номер: +380 97 705 38 57.

Також заохочуємо реєструвати свідчення на ресурсі Міністерства культури та інформаційної політики України для документування воєнних злочинів проти людяності та об’єктів культурної спадщини, скоєних російською армією: https://culturecrimes.mkip.gov.ua. Переглянути зафіксовані воєнні злочини на цьому ресурсі можна тут.

Звертаємо увагу, що документування порушень прав людини та воєнних злочинів росії, зокрема тих, які є порушенням Конвенції про захист культурних цінностей під час збройного конфлікту, здійснює також Громадська організація «Кримськотатарський Ресурсний Центр». Незалежно від релігійної чи етнічної ідентичності людини, КРЦ пропонує допомогу в супроводі справ у національних компетентних органах України, а також у міжнародних механізмах (Спецдоповідачі ООН, РПЛ, ЕМРІП ООН, ЮНЕСКО, ОБСЕ тощо). Усіх, хто володіє інформацією про злочини рф в Україні, КРЦ запрошує заповнити опитувальник та надіслати на електронну пошту court@ctrcenter.org.

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті