×

Скільки вкрали з міського бюджету в ЖКГ та УКБ?

Нещодавно співробітники СБУ провели обшуки в управлінні житлово-комунального господарства, яке опікує команда Удовіченка «Рідне місто», та в управлінні капітального будівництва виконкому Полтавської міськради, яке курує Білоножко «Батьківщина». У відомстві вважають, що комунальники з підрядниками завищували вартість будівельних матеріалів, а потім виводили кошти через конвертаційні центри. Під підозрою співпраця з ТОВ «БК «Енергосфера» та ТОВ «Технобуд Україна», які пов’язані між собою. р ф р у За попередніми даними, посадовці завдали збитків бюджету міста на понад 22 млн грн.

За інформацією СБУ, у ході обшуків правоохоронці вилучили у фігурантів справи фінансову та платіжну документацію, чорнову бухгалтерію, печатки комерційних структур, залучених у протиправних оборудках. Викрили механізм привласнення коштів чиновниками місцевого бюджету під час виконання ремонтно-будівельних робіт на об’єктах соціальної сфери.

Помічник начальника управління СБУ в Полтавській області Олексій Скрильник зазначив:

– Фігуранти справи штучно завищили вартість виконаних робіт та збільшили кількість використаних будівельних матеріалів, фіктивно купуючи їх у підконтрольних фірмах-прокладках. Для виведення бюджетних коштів у «тінь» зловмисники зареєстрували низку комерційних структур. За попередніми даними було виведено до тіньового обігу та конвертовано в готівку понад 22 млн грн. бюджетних коштів.

Судовою ухвалою було надано дозвіл на проведення обшуків у міськвиконкомі, управліннях та комерційних структурах, які причетні до справи, визначено перелік окремих будівельних об’єктів, зокрема головний корпус 3-ї міської клінічної лікарні, відділення дитячої клінічної лікарні та міська зона відпочинку №3.

Після обшуків лідер партії «За простих людей» Сергій Каплін зауважив, що все сталося так, як він і прогнозував:

– Про те, що будуть красти, не важко було здогадатися з попередніх аналізів умов тендерів та сум. Фігуранти справи – підприємства, які контролюють члени коаліції ШамотаУдовіченко-«Батьківщина». За ті гроші, які отримали підрядники після перемоги в тендері, відремонтувати лікарню не можна. Не раз говорив, що буде біда. Робити ремонт, реконструкцію, потім ініціювати новий етап цієї реконструкції, збільшувати ще бюджет. Влізти в тендер – це була їхня задача.

Нині розпочали кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності осіб, зокрема посадовців держустанов, причетних до протиправного механізму.

Поки що невідомо, чим же завершиться епопея із обшуками в міській раді, але редакція «ПВ» обіцяє уважно слідкувати за ситуацією та обов’язково повідомляти своїм читачам про хід цієї справи.