×

Смачна окраса тижня – фестиваль «Опішня СливаФест»

В Опішнянській громаді відгриміло посправжньому феєричне дійство. Протягом 4–5 вересня тисячі гостей не тільки з Полтавщини, але
й з усієї України з’їхалися до Опішні, аби добре розважитися, потанцювати та скуштувати різні місцеві страви на незвичному гастрономічному фестивалі «Опішня СливаФест».

За словами голови Опішняньскої громади Миколи Різника, фестиваль проводиться вже третій рік поспіль. І щоразу його масштаб збільшується, а кількість локацій з товарами місцевих виробни-
ків невпинно росте.

– Передусім дякую Українському культурному фонду та Полтавській ОДА за підтримку в організації цього заходу. Саме завдяки їхній допомозі ми потроху відроджуємо «сливову» культуру селища. Ще зі свого дитинства пам’ятаю величезні колгоспні сади слив. Більше того, у кожному дворі було бодай кілька дерев з «угоркою». Проте май-
же в один момент щось змінилося і це все сливове розмаїття безжально зрубали та викорчували. Нині ж намагаємося потроху відновити втрачене надбання, тому висаджуємо сливові алеї та навіть плануємо створити сливовий сад загальною площею в півгектара. А щоб заохотити місцевих жителів до вирощування слив, ми і проводимо подібні фестивалі. Переконаний, що кожна громада, якщо забажає, здатна знайти свою фішку та досить успішно її монетизувати. У нас це передусім зрозуміли господині, які не лише продають свіжі сливи, але й виготовляють з них різні смаколики: гнічені, в’ялені, солоні тощо. Тепер, як і в моєму дитинстві, майже в кожному дворі рясно ростуть сливові дерева, а місцеві господині між собою обмінюються старовинними рецептами.

Фестиваль передусім позиціонується як культурно-гастрономічний. Адже, окрім суто кулінарних шедеврів, до уваги гостей заходу пред-
ставлені ще численні виступи артистів та творчих колективів, зірок ТБ та різноманітні майстеркласи на будь-який смак. Відтак особливими гостями фестивалю стали актори Полтавського музично-драматичного театру ім.М.В.Гоголя із їхньою славнозвісною «Енеїдою», а також відомий ведучий «Сніданку 1+1» Руслан Сенічкін, який провів кулінарний батл серед місцевих господинь Катерини Піщаленко, Марини Куденець та Алли Орленко. Під прискіпливим поглядом зіркового гостя жінки готували традиційні українські страви: козацьку сливову шпундру, вареники зі сливами та «м’ясце із томленими сливами по-опішнянському».

Ведучий із захопленням розповідає про свої враження від відвідування Опішні та вже планує свою наступну поїздку сюди:

– Це селище – справжня перлина регіону й багатогранний культурний осередок. Їдучи сюди, я, звісно, прочитав чимало інформації про Опішню та дізнався, що це своєрідна столиця гончарства. Проте мене більше зацікавив феномен рідкісної червоної глини, на якій родять чудові «угорки». Завдяки своїй пружній текстурі вони добре витримують гніт та інші кулінарні процеси, не втрачаючи при цьому своєї привабливої форми та текстури. Скажу чесно, що, приїхавши сюди, я перш за все особисто спробував ці сливи та залишився в захваті від їхнього смаку. А ще більше від гостинності та доброзичливості місцевих людей, які радо мене припрошували та багацько розповідали про свій край. Усім раджу не пошкодувати кілька днів, аби з головою зануритися в цю атмосферу свята та розмаїття кулінарних делікатесів.

Після того як жінки завершили готувати, страви віддали продегустувати глядачам, насамперед дітлахам. Також спробувати можна було і сливове варення, якого просто неба приготували
понад 300 літрів, установивши цим новий рекорд Полтавщини. Організатори зазначили, що на його виготовлення витратили понад 1,5 тонни слив, які принципово купували лише в межах Опішнянської громади. А от на наступний рік планується виготовити близько 600 літрів варення та встановити вже рекорд України.
На останок на всіх присутніх чекала драйовова музична програма за участі хедлайнера – гурту «КоzакSystem» та полтавського гурту «#HashTag», які просто запалили простір навколо сцени. Зага-
лом присутні отримали безліч позитивних емоцій, змогли зробити купу пам’ятних фото та придбати для себе місцеві страви й сувенірну продукцію.